Van den Brink ziet voorsprong verdampen

Ondanks een mindere negende etappe heeft Martin van den Brink vandaag de leiding behouden in de Silk Way Rally. De Harskamper greep zaterdag de macht in de rally van Moskou naar Beijing en verstevigde via nog een etappezege op zondag de leiding. Vandaag moest de Harskamper veel tijd inleveren. ,,We hadden weer veel problemen met de koeling.´´ De voorsprong van de Mammoet-equipe op Kamaz-rijder Airat Mardeev bedraagt nog 1 minuut en 41 seconden.

,,We hadden weer problemen met de koeling van de motor. We hebben knarsentandend de concurrenten zien passeren. We zijn nog koploper. Dat is de enige troost voor vandaag,´ aldus een enigszins gelaten Martin van den Brink vanuit het bivak in het Chinese Hami. De mannen van Mammoet Rallysport zagen hun riante voorsprong in de Chinese hitte volledig verdampen. ,,Het was een zware dag. Het was rond de 50 graden celsius. We zijn door de slechte piste en de enorme hitte behoorlijk gesloopt,´´ zo liet de Harskamper rond 17.00 uur (plaatselijke tijd) weten. ,,De proef was zwaar met veel zand en fesh-fesh. We moeten het op dit moment in het zware zand afleggen tegen de Kamazzen. De koeling is niet goed genoeg. We hebben op de rustdag de vinnen vervangen, maar het probleem zit hem in het systeem. Dat kunnen we nu niet oplossen. Dat kan pas als we terug zijn.´´ Tot die tijd moet Martin roeien met de riemen die hij heeft. ,,We doen zo goed mogelijk ons best en zien wel hoe het eindigt. Morgen is er als het goed is weer een proef in de bergen en daar hebben we minder last van de oplopende temperatuur.´´

Kamaz-rijder Airat Mardeev was vandaag de snelste in de proef over 385 kilometer. De Rus bleef zijn teamgenoten Nikolaev, Sotnikov en Shibalov voor. Martin van den Brink eindigde in de Renault Sherpa als vijfde. Teamgenoot Pascal de Baar eindigde in de Renault fronttruck als tiende.

Kamaz-armada in de achtervolging
In het klassement worden Van den Brink, Peter Willemsen en DanieL Kozlovsky nu op de huid gezeten door de volledige Kamaz-armada. Mardeev (1.41), Sotnikov (2.07), Shibalov (19.05), Nikolaev (56.30) en de Chinees Hongning (op 1uur 6 minuten en 53 seconden) gaan de komende dagen een poging wagen om de mannen van Mammoet van de troon te stoten.

Pascal de Baar, Wouter Rosegaar en Martin Roesink gaven vandaag 1 uur 26 minuten en 17 seconden toe op de etappewinnaar. De snelle assistent van Mammoet Rallysport staat negende in het algemeen klassement.
Renault Sherpa
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *