‘Bokkepaden’ maken etappe 10 Silk Way Rally lastig

Met nog vier dagen te gaan in de Silk Way Rally schieten de marges in het klassement steeds heen en weer. Waren het maandag de Kamazzen die heel dichtbij kwamen aan Martin van den Brink, gisteren wist Van den Brink zijn voorsprong weer wat te vergroten met een dagoverwinning.
Renault Sherpa
Vanzelfsprekend was het niet dat Van den Brink met voorsprong aan de finish kwam. “We zouden 25 kilometer slechte paden snel krijgen, maar in werkelijkheid waren het allemaal slechte paden. Een echt bokkepad,” aldus de Harskamper. “We zijn gaan zitten om te kijken of we bij de Kamaz konden komen.”

Dat lukte maar niet zonder de nodige schade. “We kwamen dicht bij Shibalov die vanochtend zes minuten voor ons gestart was. Dus dat hadden we al goed gemaakt. Ik wilde ‘m voorbij en heb in een rivierbedding een steen geraakt, zowel voor als achter.” Aanvankelijk leek er niets aan de hand voor Van den Brink. “Tot ik opmerkte dat de jongens met de banden bezig waren. Toen hebben we het wat rustiger aan gedaan om aan de finish te komen. Ik heb nog een stukje 140 gereden maar daarna terug naar de 120 om toch te finishen.”

Het Mammoet-team werkte de hele nacht aan de koelingsproblemen, Van den Brink merkte het effect. “Het was vandaag wel heel warm en het ging beter met de koeling. Ik hoop dat het morgen ook effect heeft.”

Van den Brink pakte aan de finish een voorsprong van 2’51 op Airat Mardeev en 3’55 op Anton Shibalov. In het klassement heeft Van den Brink 4’32 voorsprong op Mardeev. Sotnikov staat op 9’20. Pascal de Baar staat achtste op 3 uur 6 minuten en 48 seconden.
Renault sjomp
”Stenen en rotsen, als je de spullen kapot wil hebben hoef je niet eens je best te doen,” vertelt Maik Willems na de tiende etappe. “Je moet blijven rollen en je ding doen.” Willems reed vandaag een proef die vooral op snelheid neerkwam. “Hard is nog niet hard genoeg. Dan loop ik liever geen risico’s, en verlies ik een paar minuten. Het was wel een mooie route maar niet superspannend.” Willems is inmiddels opgeklommen tot de twintigste plaats in het algemeen klassement.

Stephane Peterhansel won de etappe. In het klassement bij de auto’s gaan beide Peugeots nog altijd aan de leiding. Stephane Peterhansel heeft 1’15 voorsprong op Sebastien Loeb. Daarachter de eerste Mini van Yazeed Al-Rajhi op 3’03. Kees Koolen staat dertiende, Theunissen huist op een 35e plaats.

Theunissen kampte vandaag met problemen in de versnellingsbak. In de proef werd geconstateerd dat de derde versnelling niet functioneerde. Aangekomen in het bivak is het team aan de slag gegaan om een nieuwe bak te prepareren.
Kamaz 4326
Tekst en foto’s: Rallymaniacs

In verband met een zandstorm is de etappe van vandaag afgelast.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *