Mammoet Rallysport hoopt op podiumplaats in Silk Way Rally

Martin van den Brink heeft een overwinning in de Silk Way Rally uit het hoofd gezet. ,,We gaan ons in de laatste etappe richten op een podiumplaats.” In de dertiende etappe eindigde de equipe van Mammoet Rallysport als zesde. ,,Het wilde vandaag niet,” aldus Van den Brink vanuit het bivak in het Chinese Wuhai.

De achterstand van de 45-jarige Harskamper op koploper Airat Mardeev is opgelopen tot 28 minuten en 24 seconden. ,,We gaan er nu alles aan doen om op het podium te finishen. Natuurlijk wil je altijd winnen. Maar we moeten reëel zijn. Er zit op dit moment niet meer in.”’

In de klassementsproef over 367 kilometer van Alashan naar Wuhai moesten Martin van den Brink, navigator Peter Willemsen en monteur Daniel Kozlovsky 17.14 minuten prijsgeven op etappewinnaar Eduard Nikolaev. ,,We hebben drie keer stilgestaan in de duinen. We hebben al langer een electrische storing. Die storing speelde vandaag een grote rol. Helaas kunnen we het probleem hier niet verhelpen. Dat kan pas als de truck weer terug is in Tsjechië.”

Volgens Van den Brink begint het effect van de monsterrally in Rusland, Kazachstan en China tot uiting te komen. ,,De truck begint moe te worden. Dat merken we aan allemaal kleine en grotere problemen. Het is heel goed dat we dat hier ontdekken. Dat was namelijk precies de bedoeling.”

Dat Van den Brink de ontwikkeling van de Renault Sherpa combineert met prima prestaties is een opsteker voor de mannen van Mammoet Rallysport. ,,We moeten gewoon tevreden zijn. Ik heb vijf etappes gewonnen, we staan nog derde en kunnen morgen op het podium naast twee sterke Kamaz-rijders eindigen. In deze fase van de ontwikkeling van de truck moeten we genoegen nemen met deze klassering.”

‘We gaan met verstand naar de finish’
Vandaag toonde Eduard Nikolaev in de nieuwe Kamaz (ook met een ‘neus’) dat de Russen ook niet stilzitten. Klassementsleider Mardeev eindigde als tweede. Van den Brink moest ook de drie overige Kamaz-rijder (Sotnikov, Karginov en Shibalov) nog voor laten gaan. ,,het was een prachtige etappe met veel zand en duinen. We hebben echt genoten van deze klassementsproef.’’

De equipe in de Renault Sherpa hield ondanks de technische tegenslag een ruime marge op de nummer vier in het klassement. ,,We hebben nog 24 minuten voorsprong op Nikolaev als het gaat om de derde plaats. In de laatste etappe gaan we er alles aan doen om genoeg voorsprong over te houden om als derde bij de Chinese Muur aan te komen. We gaan in ieder geval met verstand naar de finish.”

Pascal de Baar, Wouter Rosegaar en Martin Roesink eindigden in de dertiende etappe als elfde. In het klassement staat de snelle waterdrager uit Beekbergen op de achtste plaats. Ook voor Pascal en zijn manschappen geldt dat men zaterdag de Renault truck zonder grote risico’s in het bivak wil parkeren.

Morgen telt de slotetappe, van Wuhai naar Hohhoto, 261 kilometers proef. Zondag is de podiumceremonie in Peking.
Renault Sherpa
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *