Rainbow-truck met panne in Bolivia, wachten op assistentie

Een etmaal nadat de meeste trucks de achtste etappe van de Dakar Rally hebben afgerond, staat de Rainbow-truck nog op de proef in Bolivia. Vanuit het dorpje San Vicente hebben de mannen eindelijk bereik op de mobiele telefoon. “We staan te wachten op de assistentie”, meldt Gerrit van Werven. “In de hoop dat we de boel aan de gang kunnen krijgen.”GINAF meerdereNadat in de zevende etappe – het eerste deel van de marathonetappe – de turbo van de truck kapot was gegaan, gebeurde dat een dag later opnieuw. De reserve-turbo die Gerrit van Werven, Gerrit Zuurmond en Henk Schuiling bij zich hadden, was dus al gebruikt. Ed Wigman, de snelle assistentie van het Riwald Team, heeft geprobeerd de truck op sleeptouw te nemen, maar omdat Wigman zelf ook vastliep in de modder en er geen doorkomen aan was, moest hij letterlijk afhaken. Na een nacht in de woestijn, die was veranderd in een blubberpoel, kregen Van Werven en de zijnen hulp van een lokale trekker, die hen naar het dorpje kon slepen. “We staan nu op het asfalt in de bewoonde wereld”, vertelt Van Werven. “We staan te wachten op de assistentie, die onderweg is hier naartoe. Maar het duurt erg lang allemaal.”
Omdat het een marathonetappe was, waren de serviceteams ver uit de buurt van de wedstrijdroute en onderweg richting Salta. Omdat er in de bergen nauwelijks onderling contact – of überhaupt contact – mogelijk is, duurde het dus ook lang voordat Van Werven kon laten weten waar zij zich bevonden. De assistentie moest vervolgens terug Bolivia in en via kleine bergweggetjes naar het dorpje. Als ze daar zijn aangekomen, is het vervangen van de turbo een paar uurtjes werk.
Als het lukt om de Rainbow-truck weer aan de praat te krijgen, staat de mannen een rit van een kleine 1500 kilometer te wachten naar de start van de volgende etappe in Chilecito. Omdat de hoofdweg Ruta 9 is afgesloten wegens modderstromen en aardverschuivingen, moeten ze via een onverhard weggetje door de bergen eerst in Salta zien te geraken en daarvandaan door naar Chilecito. De totale rit duurt naar schatting 20 tot 24 uur.

Foto: Riwald Fast Assistance

NET ZO INTERESSANT

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *