Eigen bio-CNG voor Bossche Iveco vuilniswagens

Recent heeft de Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch een vulstation voor de aardgas-aangedreven huisvuilwagens in gebruik genomen. Het aardgas wat getankt wordt bij dit vulstation is bio-CNG, afkomstig van de nabijgelegen rioolwater zuiveringsinstallatie en vergistingsinstallatie. Deze toepassing van brandstof uit een hernieuwbare bron zorgt voor een significante verlaging van de CO2-uitstoot van de huisvuilwagens van de Afvalstoffendienst.Iveco StralisAfvalstoffendienst ’s Hertogenbosch
De Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch verzorgt de inzameling van huishoudelijk en bedrijfsafval binnen de gemeente ’s Hertogenbosch en omliggende gemeenten. Met haar wagenpark aan zeer divers uitgevoerde inzamelingsvoertuigen is de afvalstoffendienst in staat elk type afval op de juiste wijze in te zamelen en te verwerken. Op het centrale afvalstation aan de Treurenburg in ’s Hertogenbosch wordt het afval verzameld, indien nodig gescheden en verwerkt. Zo wordt bijvoorbeeld GFT-afval gecomposteerd, (snoei-) hout wordt versnipperd en elektrische apparaten worden uit elkaar gehaald.Iveco StralisVoor het inzamelen van het huishoudelijk en bedrijfsafval heeft de Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch de beschikking over een modern en gevarieerd wagenpark afvalinzamelingsvoertuigen. Daarvan worden 20 voertuigen aangedreven door een aardgasmotor. Al deze aardgasvoertuigen zijn IVECO Stralis bakwagens, opgebouwd met een zij- of achterlader. Met de inzet van voertuigen op CNG wordt de uitstoot van CO2, NOX en fijnstof significant verlaagd. Daarnaast zijn aardgasmotoren 75% stiller dan dieselmotoren waardoor de overlast tijdens het inzamelen van afval afneemt.Iveco Stralis
Vulstation met bio-CNG
Op het terrein van de Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch aan de Treurenburg beschikt elke IVECO Stralis met CNG als brandstof over een eigen parkeerplaats. Het vulstation is zo ontworpen dat elke plaats een eigen vulslang heeft. De voertuigen kunnen dus allemaal tegelijk worden getankt, tijdens de uren dat deze stilstaan. Er hoeft door de chauffeurs van de Afvalstoffendienst niet meer omgereden te worden om te tanken.
Het bio-CNG waar de blauw-oranje huisvuilwagens sinds medio 2017 op rijden wordt geproduceerd uit de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie en vergistingsinstallatie. Nadat het ruwe biogas is ontdaan van verontreinigingen wordt het in het tankstation van de Afvalstoffendienst gecomprimeerd tot ca. 200 bar en getankt door de IVECO huisvuilwagens. De toepassing van CNG uit een hernieuwbare energiebron levert een CO2-reductie op van 95%. Iveco StralisDuurzaamheid & Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch
De toepassing van bio-CNG is niet het enige project van de Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch haar duurzame bedrijfsvoering tot uiting laat komen. Op het volledige oppervlak van de daken van de hallen op het terrein in ’s Hertogenbosch zijn zonnepanelen geplaatst. Ook beschikt de Afvalstoffendienst over een aantal houtketels die warmte produceren uit houtsnippers. De warmte van deze houtketels wordt gebruikt voor de nabijgelegen vergistingsinstallatie, verwarming van de gebouwen op de werf van de Afvalstoffendienst en de verwarming van een aantal bedrijfspanden in de omgeving.Iveco StralisIVECO Stralis CNG afvalinzamelingsvoertuigen
Momenteel beschikt de Afvalstoffendienst ’s Hertogenbosch over circa 20 IVECO Stralis afvalinzamelingsvoertuigen die worden aangedreven door een 330pk sterke IVECO Cursor 8 aardgasmotor. De IVECO afvalinzamelingsvoertuigen zijn uitgevoerd in verschillende configuraties met zij- en achterladers. IVECO biedt afhankelijk van de opbouw verschillende mogelijkheden voor het bijplaatsen van brandstoftanks ter optimalisatie van de actieradius. Zo zijn de zijladers voorzien van extra CNG-tanks onder de opbouw, en bij de achterladers zijn tanks geplaatst op de opbouw.Iveco Stralis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *