Martin van den Brink uitgevallen in Silk Way Rally

,Ik ben enorm teleurgesteld en gefrustreerd.´´ Martin van den Brink maakte vanmiddag geen geheim van zijn gevoelens. De equipe van Mammoet Rallysport begon voortvarend aan de vierde etappe van de Silk Way Rally. Na 180 kilometer sloeg de pechduivel echter keihard toe. ,,Het is over en uit,´´ aldus een duidelijk teleurgestelde Van den Brink.

Martin van den Brink, Richard Mouw en Daniel Kozlovsky begonnen vanochtend vol goede moed aan de etappe naar Astana. Maar nog voordat de hoofdstad van Kazachstan bereikt werd sloeg het noodlot toe. ,,We begonnen uitstekend. We gingen aan de leiding. We startten als tiende, maar haalden onder andere Ardavichius, Shibalov en Ton van Genugten al vrij snel in. Het ging bijzonder lekker. Het parcours was snel met veel ruimte om te glijden en te driften.´´Renault SjompMartin van den Brink voelde zich als een vis in het water. Maar nog voordat de finish van het eerste deel van de etappe van vandaag werd bereikt kwam er een einde aan de ambities. ,,We verloren vermogen. Daarna was het snel gebeurd. De motor is vastgelopen en totaal verwoest. We konden niets meer doen.´´

De Franse Renault-equipe van Michel Boucou haalde het team van Mammoet Rallysport van de piste. ,,Boucou assistance heeft ons naar de finish van het eerste deel gesleept. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor.´´

De serviceploeg van Mammoet Rallysport was inmiddels ook ter plaatse. ,,We hebben de truck gewassen en schoongemaakt. De truck is vervolgens op de kar gezet en klaar voor vertrek naar huis.´´

‘Frustraties stapelen zich op’
Voor Martin van den Brink is het zoveelste technische probleem een forse streep door zijn sportieve rekening. ,,Ik word er echt moedeloos van. De frustraties stapelen zich op. Ik voel me machteloos.´´ Volgens de teameigenaar van Mammoet Rallysport is het inmiddels duidelijk waar het aan schort. ,,We hebben met ons team alles op de rit. Ik ben er van overtuigd dat wij alles doen wat we moeten doen om te kunnen presteren. Het probleem is de techniek. De motor laat ons keer op keer in de steek. Ik voel wat dat betreft heel erg mee met Max Verstappen. Ook hij kampt met veel pech en komt in situaties waar hij niets aan kan doen. We weten dat we het kunnen, maar zo komt het er niet uit.´´

Volgens de 46-jarige Harskamper is het geen toeval dat de equipe zoveel tegenslag krijgt te verwerken. ,,Wij willen dat de motor betrouwbaar is. We hebben vaak gevraagd om het vermogen terug te schroeven. De motorenleverancier wil echter steeds een stapje verder. We verschillen duidelijk van inzicht met Mario Kress over dit vraagstuk.´´

‘Met minder vermogen kan ik ook winnen’
Met minder vermogen ziet Van den Brink meer kansen op resultaat. ,,We weten inmiddels dat er veel kapot gaat omdat er te veel vermogen is. Na tien jaar ervaring weten we wel een keer waar we over praten. Wij vinden ook dat we bepaalde onderdelen preventief moeten vervangen. Als er te veel krachten op de onderdelen komt gaat het een keer kapot. Wij kunnen met minder kracht ook prima uit de voeten. Ik kan ook met minder power een etappe winnen. Dat hebben we laten zien.´´

Op deze manier gaat de lol er voor Martin van den Brink en zijn trouwe manschappen snel vanaf. ,,We kunnen nu naar huis. Dat is een gigantische tegenvaller. Maar ook Pascal de Baar en Gert Huzink van het Riwald team hebben de motor van hun Renault truck kapot en zijn ook uit de strijd.´´

De komende weken moet niet alleen de Renault worden opgelapt. Ook Martin, Richard, Daniel en alle trouwe teamleden moeten ‘gereset’ worden. ,,Het is ook voor al die monteurs en helpers een fikse teleurstelling. De truck gaat terug naar de fabriek in Tsjechië. Wij gaan terug naar Harskamp. We zullen de komende weken gebruiken om een pittig gesprek met de mensen van MKR te voeren. Op deze manier wil ik niet doorgaan.´´

Kolomy wint etappe
De vierde etappe werd gewonnen door Martin Kolomy. De Tatra-rijder bleef Gerard de Rooy 21 seconden voor. Zijn Iveco-teamgenoot Ardavichius werd derde. De Kamaz-trein met Nikolaev, Mardeev, Shibalov en Sotnikov eindigde binnen 17 minuten achterstand. In het klassement is Kolomy de nieuwe leider. De Rooy volgt op 11.08 en Ardavichius is derde op bijna een kwartier.

NET ZO INTERESSANT

2 Comments

  1. Peter 11 juli 2017 Reply
  2. Jan Terpstra 11 juli 2017 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *