Gerard de Rooy: ‘Drie keer de truck bijna afgeschreven’

De proef van de zevende etappe van de Silk Way Rally was een korte – 106 km slechts – maar daarom niet minder lastig. Integendeel, Gerard de Rooy en Ton van Genugten omschreven de laatste special in Kazachstan, voordat de karavaan de grens met China overstak, als ronduit gevaarlijk. “Het roadbook klopte van geen kanten”, stelde De Rooy. “Ik heb de truck drie keer bijna afgeschreven.”

Opnieuw was duidelijk dat het Kamaz-team zich weinig aantrekt van gaten, kuilen, hobbels en andere obstakels. De vier Russische trucks eindigden als 1, 2, 3 en 4. De drie Team De Rooy Iveco’s kwamen pas op 9, 10 en 11: in de volgorde Artur Ardavichus, Gerard de Rooy, Ton van Genugten.
“Dit sloeg echt nergens op”, foeterde De Rooy bij aankomst in het eerste Chinese bivak in Karamay. “In het roadbook staan gevaren aangegeven met één, twee, drie of vier uitroeptekens, maar die klopten geen van allen. Waar één uitroepteken stond – en waar we met een truck doorgaans gewoon kunnen doorrijden zonder gas terug te nemen – hadden er twee of drie moeten staan, en andersom. Een tweetje stond er helemaal niet in. Drie keer hebben we op die manier een enorme sprong en dito klap gemaakt. Het roadbook was totaal onbetrouwbaar. Dan heb je als rijder ook weinig vertrouwen.”
Niet alleen De Rooy klaagde erover. Andere teams, ook bij de auto’s, deelden de ervaring en de mening van De Rooy. Het is niet voor het eerst deze week dat er steen en been wordt geklaagd over het roadbook. “Het is niet logisch, het klopt vaak niet en daardoor is het onbetrouwbaar”, vertelde De Rooy’s navigator Moi Torrallardona. “Een flauwe bocht naar links staat de ene keer aangeven als een haakse bocht, de andere keer helemaal niet. In het hoge gras in Kazachstan was er al helemaal niks mee te beginnen. Gaten en hobbels zie je niet. Als ze dan ook nog niet in het roadbook staan, ben je als navigator verloren.”

De eerste etappe in China is morgen van Karamay naar Urumqi, waar zondag de rustdag is. De proef beslaat 250 km van de in totaal 436 km.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *