Kapotte stuurkogel kost De Rooy etappe en Van Genugten een uur

Al na 14 kilometer zat de achtste etappe van de Silk Way Rally erop voor Gerard de Rooy. Een gebroken stuurkogel betekende dat hij zijn Iveco Powerstar over de weg naar Urumqi moest rijden, en dus weer 100 uur straftijd aan zijn broek kreeg. Voor Ton van Genugten betekende het een uur helpen met repareren voordat hij de proef van 250 kilometer kon vervolgen met de Iveco Trakker.

Een gebroken stuurkogel is gewoon domme pech, legde Gerard de Rooy uit in Urumqi. “Het heeft niets te maken met de nieuwe onderdelen, hoeft geen slijtage te zijn, het kunnen ook gewoon de klappen zijn. Het is geen doen om dat elke avond uit elkaar te halen om te controleren.”
Als zo’n stuurkogel dan kapot gaat, is ook meteen alles wat met de stuurinrichting te maken heeft kapot. “De wielen draaien naar buiten, en breekt alles er onderuit. We hadden het zelf niet bij ons als onderdeel, dus we hebben gewacht op Boucou. Samen met de équipe van Ton hebben we de boel provisorisch gerepareerd en toen zijn wij uit de proef gereden om via de weg naar Urumqi te rijden.”

Foto: Rallymaniacs


De Rooy kreeg zodoende de maximale tijd voor de special – 7 uur – en opnieuw 100 uur straftijd, maar dat kon hem weinig schelen. “Ik ben hier om te testen en om te kijken wat er kapot gaat en wat er beter moet. Ik zit er ook niet mee om vijf minuten te stoppen onderweg om iets anders af te stellen. Als ik echt voor de wedstrijd zou rijden, kon dat niet, maar nu wel. Ik geef er dus niet zo veel om.”

Ton van Genugten baalde er wel een beetje van dat hij drie kwartier tot een uur verloor, waardoor hij als tiende finishte. “Het was best een mooie proef. Eindelijk een paar duintjes en veel zand! En het was nog zacht ook. Nadat we bij Gerard hadden gestaan, hebben we wel lekker doorgereden, maar een uur maak je nooit goed. Dat is een beetje jammer, maar ik heb in de afgelopen week al meer geleerd dan in de voorbije drie Dakars. Dat is me ook wel heel wat waard.”

Zondag is de rustdag van de Silk Way Rally in Urumqi.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *