Gerard de Rooy tevreden aan finish van ‘aparte, maar mooie’ Silk Way Raly


Als nummer laatst over het podium gaan na afloop van een rally is een nieuwe ervaring voor Gerard de Rooy. “Maar op zich was de hele Silk Way Rally een aparte ervaring”, zegt hij. “Ook al ben ik laatste geworden, ik ben zeker tevreden.”

De Rooy begon twee weken geleden in Moskou aan de Silk Way Rally met als doel zijn nieuwe Iveco Powerstar te testen. Het was zijn bedoeling zo lang mogelijk mee te doen in het klassement. Tot aan de vijfde etappe ging dat uitstekend. In de rit van Astana naar Semey in Kazachstan scheurde de chassisbalk van de cabine, waardoor De Rooy zijn Iveco uit de proef moest rijden om nog meer schade te voorkomen. Het klassement was daarmee aan gort: de etappe niet uitrijden betekent 100 uur straftijd. Het zou verderop in de rally nog twee keer gebeuren – een kapotte stuurkogel in de achtste etappe en een kapot stuurhuis in combinatie met ziekte in de dertiende etappe – zodat De Rooy met meer dan 300 uur straftijd achter zijn naam in Xi’an aan de finish van de Silk Way Rally kwam.

“Ik wist vooraf dat er dingen kapot zouden gaan”, vertelt Gerard de Rooy. “Dat heb je nu eenmaal met een nieuwe truck. Testen was mijn voornaamste doel in deze rally. Inderdaad hebben we een paar dagen gehad met veel stukken. Alleen gingen er dingen kapot waarvan ik het niet had verwacht, en de dingen waarvan ik had verwacht dat ze kapot zouden gaan, bleven heel. Ook dat was heel apart.”
Ondanks die stukken is De Rooy wel tevreden. Het evenement is hem goed bevallen. “Ik vond het een mooie rally. Ik heb jammer genoeg niet alle duinen kunnen rijden die in het parkoers zaten, maar de duinen die ik heb gereden waren er in een paar dagen tijd al meer dan ik de afgelopen jaren in de Dakar heb gezien. Doordat al zo vroeg in de wedstrijd de chassisbalk scheurde, heb ik me een beetje moeten inhouden. Dat is een schade die we hier niet zo gemakkelijk konden repareren zoals zou moeten. Maar ik heb ondanks dat wel goed kunnen rijden en heb me ook goed kunnen meten met de concurrentie. De nieuwe auto is ongeveer even snel als mijn oude, waar Artur Ardavichus mee heeft gereden. Daar ben ik blij mee, want dat betekent dat we op de goede weg zitten.”

Als test is de Silk Way Rally dus geslaagd, wat De Rooy betreft. Met de resultaten van Ardavichus (vierde) en Ton van Genugten (zesde) is de kopman van Petronas Team De Rooy Iveco ook zeer tevreden. “De trucks zijn over een week of drie terug in Son. Dan gaan ze uit elkaar en gaan we eens rustig bekijken hoe het ervoor staat en welke onderdelen extra aandacht behoeven. De problemen die we hebben gehad, zouden niet moeilijk op te lossen moeten zijn, maar ik ben vooral benieuwd naar wat we onderhuids nog tegenkomen na een zware rally van twee weken. Als dat allemaal duidelijk is, gaan we bekijken wat we verder gaan doen, bijvoorbeeld met de OiLibya Rally in oktober.”

De podiumceremonie is omstreeks 12.30 uur Nederlandse tijd begonnen.

Foto’s: Rallymaniacs

NET ZO INTERESSANT

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *