Op Koers met een ‘Terberg’ FM

Bij Koers Transport BV in Hoogersmilde werd onlangs een veelzijdig inzetbare Volvo FM 8×4 widespread kipper met autolaadkraan in gebruik genomen. De korte wielbasis, hydraulisch gestuurde achteras, Volvo I-Shift met kruipversnellingen en Volvo Dynamic Steering resulteren in een bijzonder wendbare bouwtruck. De truck werd gespecificeerd in nauwe samenspraak met Volvo Trucks-dealer Nijwa in Beilen.

Koers Transport maakt deel uit van KKS Beheer BV, waar ook Koers Handel, Koers Research en Koers Aannemingen onder vallen. De veelzijdigheid van het familiebedrijf wordt weerspiegeld in de nieuwe Volvo FM. Mede-eigenaar Klaas Koers: “Wij hebben de truck met onze vaste adviseurs bij Nijwa Groep zorgvuldig gespecificeerd voor een multifunctionele inzet binnen al onze bedrijven. Met de tweezijdige kieper kunnen we grondstoffen zoals zand en puin zowel achterover als zijwaarts lossen. De 20 tonmeter Palfinger-kraan kan allerhande hijswerk aan, zoals betonnen stapelblokken en bigbags met teelaarde of compost. Maar ook onze grondverzetmachines die de Volvo FM op een dieplader kan meenemen.”

43 ton GVW
De vierasser is bij Terberg Techniek widespread gezet om een wettelijk GVW te realiseren van 43 ton. “In alle opzichten een mooie oplossing”, vindt Koers. “Het leeggewicht is nog geen 20 ton, we houden dus ruim 23 ton netto laadvermogen over. Daarnaast scheelt het, ten opzichte van een 8×8, aanmerkelijk in brandstofverbruik en onderhoud.”

Ergonomie
Bij het specificeren van de truck heeft Koers tevens gelet op het ergonomisch aspect. “In de basis heeft de Volvo FM een lage instap, dat is prettig in dit werk aangezien de chauffeur vaak moet in- en uitstappen. Door Volvo Dynamic Steering kan gemakkelijk door bouwterreinen gestuurd worden. Daarbij maken de kruipversnellingen en de extreem korte wielbasis van 4300 mm de truck extra goed hanteerbaar. Tot slot is de truck voorzien van een VEB+ motorrem, wat ook bij zware ladingen maximaal remvermogen geeft.”

Samenwerking
Onder regie van Nijwa Groep hebben verschillende bedrijven zich beziggehouden met de bouw van de Volvo FM. In de werkplaats van Nijwa in Beilen werd de lay-out van het chassis waar nodig aangepast om alle componenten optimaal te kunnen positioneren. De Palfinger-kraan en tweezijdige kipper zijn opgebouwd bij respectievelijk De Poel en Vossebelt Carrosserieën.

Over Koers Transport en KKS Beheer
De Volvo FM completeert bij Koers Transport een trekkende vloot van vijftien eenheden, bestaande uit Volvo FH-trekkers met kippertrailers, een aantal Terberg 8×8- en 6×6-containerwagens en een portaalwagen. Daarnaast heeft KKS Beheer een groot machinepark voor haar aannemings- en sloopwerken. Het bedrijf bestaat volgend jaar 100 jaar en wordt inmiddels geleid door de vierde generatie. Vanuit het scheepvaarttransport is het wegtransport ontstaan, daarna volgden de productie, handel en verwerking van primaire en secundaire grondstoffen. Ook het fysieke werkgebied breidde uit; naast de Nederlandse locaties in Hoogersmilde, Bovensmilde en Waterhuizen vestigde Koers dochterbedrijven in België en Duitsland. Een groeiende tak van sport is recycling. “Het milieu staat hoog op onze agenda”, aldus Koers. “Dit wordt ook zichtbaar in onze keuze voor GTL-brandstoffen, een vloeibare brandstof die wordt gemaakt uit aardgas. Ook de nieuwe Volvo FM zal hierop gaan rijden.”

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *