De Scania die hoog en laag tegelijk is

Scania 114Een Scania 4-serie met topline dak is vrij normaal. Een Scania P uit de 4-serie is ook vrij normaal. De combinatie van die twee is dat niet. Het exemplaar uit deze blog kwam ik bij Scania dealer Rinsma in Drachten tegen. De truck is nieuw aangeschaft door Maas uit Bergen op Zoom. Die had twee vandeze P toplines, de eerste wat in Nederland gebouwd en de tweede (deze) in Zweden, bij Laxå Special Vehicles AB. Laxå bouwt de speciale trucks voor Scania. Na Maas is hij via Scania Roosendaal naar Bor gegaan. Die was nogal gek op dit type, ze hadden maar liefst zes.
Scania 114
Om aan te tonen hoe zeldzaam dit type is: er zijn er in Nederland 51 nieuw op kenteken gezet, in Tsjechië (Emons) 7 en in Denemarken waarschijnlijk ook 7. En in de rest van de wereld? 0. Nieuw dan, de trucks zijn inmiddels tweedehands over de hele wereld uitgevlogen.
Scania 114
Wim Lagerweij: “De allereerste ging naar Sanders in Venhorst. Deze Sanders is nu de eigenaar van CMR Concurrent, mijn grote dealer van PrintCMR in Nederland. Naar het schijnt zou Iep van der Meer de jongens bij Scania Zwolle helemaal gek gemaakt hebben dat DAF wel zo’n lage cab met hoog dak kon leveren en Scania o zo makkelijk het maar liet afweten.
… waardoor Zwolle het op eigen risico is gaan doen. Deze ging naar Sanders. Volgens Bart Sanders waren dit ideale auto’s voor in de Benelux. Eenmaal op leeftijd konden ze gemakkelijk ook korter bij huis gehouden worden.”

Scania 114Scania 114Scania 114Scania 114Scania 114
Met dank aan Wim Lagerweij voor de uitgebreide informatie over dit type en Iep van der Meer voor het drammen.

5 Comments

  1. Arion van Bakel 28 september 2017 Reply
  2. Andreas Duijf 3 juli 2018 Reply
    • Alex Miedema 3 juli 2018 Reply
  3. Jakob Hulshoff 28 september 2022 Reply
    • Alex Miedema 29 september 2022 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *