[primeur] Reinder Meijer komt met drie boeken tegelijk over de Volvo F10 – F12 – F16

Vandaag, koningsdag 2024, komt Reinder Meijer met maar liefst 3 nieuwe fotoboeken: Alle drie over de Volvo 10 en F12, verdeeld in serie 1, serie 2 en serie 3, waar bij serie 3 uiteraard ook de F16 mee wordt genomen. De boeken volgen het bekende recept van Reinder zijn boeken: 200 prachtige eigen foto’s in elk boek, uit zowel binnen- als buitenland, met bondige maar informatieve bijschriften in maar liefst 4 talen. Ik mocht de boeken al bekijken en wow, ze zijn echt prachtig geworden! Veel bekende bedrijven passeren de revue, en de Volvo F-serie blijft natuurlijk prachtig om te zien. Ik heb er enorm van genoten!

Speciaal voor de lezers van deze blog is er een kortingscode, welke geldig is tot volgende week zondag. Als je bij het bestellen couponcode alex10 (zonder hoofdletters en aan elkaar dus) invoert krijg je 10 euro korting als je drie boeken tegelijk koopt. Leuk extraatje: het geldt niet alleen voor deze drie boeken maar voor elke combinatie van drie boeken uit de mbmcargotech webshop! Dus als je al langer op boeken van Reinder zat te azen maar je vond ze nog wat te duur, grijp dan nu je kans!

De Volvo boeken bestellen kan via deze link, op mbmcargotech.nl

Serie 1
In de zomer van 1977 komt Volvo met de F10 en de F12. De aandrijflijn is grotendeels gebaseerd op de al iets langer bestaande N-serie, met neus. De frontstuurcabine, die de F88/F89 cabine moet doen vergeten, is revolutionair. De vierkante vorm zorgt voor meer binnenruimte in vergelijk met zijn voorganger. Dat vierpuntsophanging van de cabine is op dat moment uniek, ook de mogelijkheid om de airco in het verwarmingssysteem te integreren is bij geen enkele concurrent leverbaar. 1977 is ook het jaar van de eerste ‘Truck of the Year’ verkiezing. Deze wordt niet door Volvo gewonnen, maar door de Seddon-Atkinson 200-serie. maar we kunnen denk ik stellen dat de F10 en F12 toch een iets meer legendarische status hebben gekregen in de volgende jaren. De komst van de intercooler in 1979 heeft daar zeker aan bijgedragen. In datzelfde jaar werd ook de hoge Globetrotter cabine leverbaar, waarmee Volvo één van de eerste fabrikanten was die af fabriek zo’n grote cabine kon leveren.

Serie 2
Als Volvo in 1983 met de tweede generatie F10 en F12 komt, lukt dan toch eindelijk wat met de eerste serie nog niet was gelukt: de serie wordt uitgeroepen tot Truck of the Year. Er zijn heel wat verbeteringen doorgevoerd, het platte dak dat niet meer plat is maar een stuk ruimte er bij heeft gekregen springt het meest in het oog. Hierdoor kan het voorruit ook groter worden, wat het zicht ten goede komt. Het chassis wordt sterk verbeterd én een stuk lichter, vering is voortaan parabolisch. Bij de Globetrotter versie is het uiterlijke verschil tussen de series 1 en 2 wat lastiger te zien. De ondergrille wordt vernieuwd en de type-aanduiding is voortaan anders. Een eerste serie Globetrotter er, al dan niet na schade, er jonger uit laten zien is dus een koud kunstje.

Serie 3
Zo subtiel als de wijzigingen zijn tussen series 1 en 2, zo opvallend zijn ze in 1987, als de derde serie van de F10 en F12 op de markt komt. Door de nieuwe grille en nieuwe koplampen valt hij al van ver op. Bovendien komt er een nieuw type bij: de F16. De naam zegt het al, met een 16-liter motor. Op dat moment de sterkste leverbare serietruck in Europa. Voor deze generatie geen Truck of the Year titel, die is voor DAF met haar 95.
In 1993 worden de Volvo FH12 en FH16 gepresenteerd als opvolger van de zware F-serie. Het zal daarna echter nog erg lang duren voor ze uit het straatbeeld verdwijnen. In landen als Griekenland en Bolivia zijn ze zelfs 30 jaar laten nog regelmatig in het wild te spotten.

Persoonlijk vind ik de derde serie het mooist, en daarmee ook het boek over deze generatie. Dat komt door mijn leeftijd, ik ben van 1983, dus de derde serie heb ik in een grotere mate bewust meegemaakt dan de voorgaande twee series. Toen ik in 1997 zelf begon met fotograferen reden deze dan ook nog volop rond.

Samenvatting: absolute aanrader, als je het geld kunt missen zeker bestellen!

8 Comments

 1. Christiaan Wagenaar 27 april 2024 Reply
  • Alex Miedema 27 april 2024 Reply
 2. Lucas Ensing 27 april 2024 Reply
  • Alex Miedema 27 april 2024 Reply
 3. Marc van Tilborg 27 april 2024 Reply
  • Alex Miedema 27 april 2024 Reply
 4. Alex Miedema 27 april 2024 Reply
 5. Lucas Ensing 27 april 2024 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *