DAF V1600 Half-track bommenberger

De DAF Museum Dagen bieden altijd een mooie gelegenheid om bijzondere voertuigen van de technici uit Eindhoven te bekijken. Het thema van 2017 was ‘DAF Sport & Specials’. Eén van de specials vind ik zo bijzonder dat ik over deze truck een blogpost schrijf.
DAF V1600
Tijdens de DAF Museum Dagen stond de militaire DAF V1600 Half-track op het buitenterrein tentoongesteld. Recent werd deze bijzondere DAF door Stichting Mobiele Artillerie volledig gerenoveerd.
Ik heb het truckje al eerd
er gezien en gefotografeerd. De half-track was een regelmatige bezoeker van de Militaire Truckersdagen & Internationale Behendigheidswedstrijden Militaire Chauffeurs op het Kamp van Zeist te Soesterberg. Het Kamp van Zeist was de thuisbasis van de Motortransportgroep van de Koninklijke Luchtmacht.
DAF schuine DAF
DAF V1600
Oorspronkelijk werd de half-track gebouwd voor gebruik op de oefenlocatie Vliehors op Vlieland om afgeworpen bommen te kunnen bergen. De ‘standaard’ vierwiel aangedreven DAF V1600 presteerde onvoldoende in het rulle duinzand. De rupsaandrijving geeft ten opzichte van een vierwiel aangedreven voertuig een vermindering van de bodembelasting.

De verbouwing van de DAF had wel een negatieve invloed op het laadvermogen. Waar de normale DAF V1600 een laadvermogen heeft van 6500 kg, is hier bij de half-track variant met bergingskraan nog maar 2500 kg van over.

Op het buitenterrein van DAF Trucks NV aan de Hugo van der Goeslaan in Eindhoven stond de half-track in volle glorie te schitteren voor het publiek. Wat is opvalt is hoe compact de DAF is. Een moderne DAF LF distributietruck lijkt mij al groter dan deze V1600.
DAF V1600
DAF V1600
DAF V1600
DAF V1600
De DAF half-track werd in 1977 gebouwd door Terberg Techniek in IJsselstein op basis van een militair DAF V1600 DD 358 chassis uit 1964 en een White M3 Half-track. De DAF V1600 heeft een 6 cilinder diesel motor van 5750 cc met een vermogen van 120 pk.
DAF schuine DAF
Ter illustratie een DAF V1600 DD 575 van de Koninklijke Luchtmacht. Dit is NIET het basisvoertuig voor de half-track. De V1600 DD 575 heeft een langere wielbasis.
White M3 halftrack
Het rupsgedeelte van de DAF is afkomstig van de White M3 Half-track. Op de foto een vergelijkbare White M3.

De oorspronkelijke laadbak van DAF kon op de half-track niet meer gebruikt worden. Deze werd op de door Terberg verbouwde DAF vervangen door een exemplaar afkomstig van een Hanomag AL28.
DAF V1600
Ik hoop de DAF Half-track nog vaak op evenementen tegen te komen!
DAF V1600

2 Comments

  1. Arent te Lindert 7 oktober 2017 Reply
    • Simon Verhagen 27 oktober 2020 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *