[video] basiscursus terreinrijden bij 4WD Travel

Afgelopen zondag reed ik met mijn lieftallige vriendin richting Oss. Op de motorcrossbaan aldaar stond een dagje basiscursus terreinrijden bij 4WD Travel ingepland. Nu dachten we dat we de basis al redelijk onder de knie hadden, maar we hebben toch het een en ander aan nieuwe dingen geleerd. Een dagje offroaden is altijd goed, maar als het leerzaam is, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Het eerste deel van de dag is een kort theoriedeel, maar het overgrote deel is toch het ‘buiten spelen’. Het plan was dat ik zou rijden. Maar plannen zijn er om te wijzigen, ik had toen ik wakker werd enorme koppijn en was blij dat ik überhaupt in staat was naar Oss te gaan. Hanna mocht de cursus dus rijden. Heel rustig kreeg ik het niet, bij offroaden is er ook een belangrijke taak voor de bijrijder. Gidsen, voorverkennen, op tijd ho zeggen als er een boom in de weg staat, sleepkabels vastmaken en ga zo maar door.

Het theorielokaal

Als we met onze eigen Samurai waren gekomen, hadden we over de snelweg naar Brabant gemoeten. Geen lolletje. Daarom kozen we er voor om de cursus met een huurauto te doen. De meeste huurauto’s zijn Land Rover Defenders, maar er is ook een Suzuki Vitara. Wij kozen heel bewust daar voor, omdat dit toch het meest op de Samurai lijkt. Ook al is onze Samurai vebeterd voor gebruik in het terrein en deze Vitara juist verslechterd… Maar dat maakte het alleen maar uitdagender. Op plekken waar we met de Samurai fluitend doorheen waren gekomen bleven we nu steken. En daar leer je uiteindelijk toch het meest van.

Een zeer divers gezelschap

Het buitendeel begon met nog wat theorie bij de auto’s zelf.

Gerard legt uit wat een aanloophoek is.

Toen we op de snelweg vlak voor Oss ingehaald werden door een Jaguar F-pace, ging ik er niet van uit dat dit mede cursisten zouden zijn! Hij werd bemenst door een ouder echtpaar, mevrouw zag het aan het begin van de dag niet echt zitten. Maar de Jaguar kwam verder dan iedereen, inclusief de eigenaren, dachten! Het is tenslotte een zustermerk van Land Rover.

Voor het praktijkdeel werden we in twee groepen gesplitst. De echte terreinwagens en de SUV’s.

Het eerste onderdeel was de failed hill climb. Goed te weten wat je moet doen als je die heuvel toch niet op komt. Over de zijkant naar beneden rollen kan namelijk best pijnlijk zijn voor mens en machine.

Terug in de kantine voor de (riante en lekkere) lunch stond dit mooie beestje voor de deur.

“Als een vet varkentje op de buik vast in de modder”. De verhoogde Land Rovers voor ons hadden een diep spoor getrokken. We zijn er ook twee keer WEL door heen gekomen.
Groot voordeel: het lostrekken leer je normaal pas bij de vervolgcursus.

Uitleg schuin rijden. Ik kon net niet bij de grond komen toen ik mijn hand naar buiten stak.

Nog maar eens de failed hill climb oefenen.

Dat ziet er niet alleen spannend uit, dat is ook spannend.

De eigenaar van de Land Cruiser leerde deze dag alle knopjes van zijn auto kennen.

Koffiepauze.

Gerard laat even zien hoe het niet moet.

De Vitara is normaal de safetycar van het circuit.

Wat een genot om hier te rijden.

De diepste afdaling van de dag.

Door het bos. Wederom te diepe sporen.

De motor van de Jeep kreeg het heet van een bubberbak.

Kwik, Kwek en Kwak waren er niet echt om iets te leren, maar vooral om lol te hebben Missie meer dan geslaagd! De basiscursus is ook gewoon een leuk dagje uit.

We hebben de cursus met goed gevolg afgesloten, de oorkonde hangt nu ingelijst aan de muur.


En de hoofdpijn? Die was aan het eind van de dag compleet weg! Wanneer komt terreinrijden in het basispakket van de zorgverzekeraar?

Deze blogpost is mede mogelijk gemaakt door 4WD Travel.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *