Digitaal Museum: Hino HE

Het Japanse bedrijf Hino Motors Ltd (Onderdeel van Toyota) kent een lange historie. In 1910 ontstaan vanuit de Tokyo Gas Industry Company, denk je niet meteen aan het produceren van trucks. Maar in 1942 stond dan toch de allereerste Hino (Type 1 Ho-Ha half-track) onder z’n eigen naam op de weg. (De naam Hino is niets anders dan de naam van het deel van de stadsregio Tokyo waar het hoofdkwartier zich bevind: Hino-shi)
Sinds 1967 worden er ook Hino trucks geproduceerd in Europa, in Ierland wel te verstaan. Vanuit de schroothandel van de famillie Harris, ontpopte Robert ‘Pino’ Harris zich tot truckimporteur na het bezoeken van een bedrijfswagenshow. Hij had destijds al snel in de gaten dat hij prima zaken zou kunnen gaan doen met importeren en later assembleren van Hino trucks. Hij richtte hier het bedrijf ‘J Harris Assemblers voor op.
Het bedrijf van Harris bestaat nog steeds en is, naast Hino assemblage & import ook begonnen met importeren van Chinese, Italiaanse, en Koreaanse trucks. Harris heeft het geen windeieren gelegd aangezien hij miljonair werd met zijn handel. Helaas is deze pionier in aziatische voertuigen in juli 2017 overleden op 75-jarige leeftijd.
Hino HE
Een van de trucks die ook z’n weg naar het Europeese vaste land heeft gevonden en in Ierland is gebouwd, is de Hino HE. Een zware truck uit de tweede helft van de jaren ’70 die in het internationale verkeer werd ingezet. Dit Belgische exemplaar is de enige die ik zelf ooit in het wild ben tegengekomen, begin jaren ’80.

2 Comments

  1. jan 1 november 2017 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *