Janus van Kasteren snelle assistent Mammoet, exit De Baar

Janus van Kasteren is tijdens de komende Dakar Rally de snelle assistent in het team van Mammoet Rallysport. De 31-jarige rallyrijder uit Veldhoven debuteert begin 2018 in de grootste rally ter wereld. Pascal de Baar fungeerde de afgelopen vier jaar als backup voor Martin van den Brink. Pascal stapte begin dit jaar echter over naar het Riwald team.

Martin van den Brink komt in Zuid-Amerika aan de start met de CBH 385. De Harskamper vormt een equipe met monteur Daniel Kozlovsky en navigator Wouter Rosegaar. De Front K520 wordt bestuurd door Janus van Kasteren. De jonge Brabander krijgt twee ervaren Mammoet-mannen aan zijn zijde: monteur Richard Mouw en navigator Wouter de Graaff.

‘Ervaren Mammoet-mannen’
Martin van den Brink kijkt uit naar de komende Dakar Rally en de samenwerking met Janus van Kasteren. ,,We zijn blij met de komst van Janus van Kasteren. Ik denk dat hij de rol van backup uitstekend kan invullen. Het is prettig dat hij twee ervaren Mammoet-mannen aan zijn zijde heeft.’’
Renault K-serie
De 47-jarige Harskamper ligt op koers voor de Dakar Rally. ,,We hebben na de Pré-proloog nog ruim twee weken. Op 24 november gaan de voertuigen in Le Havre op de boot naar Callao in Peru. Ik ben tevreden met de ontwikkelingen tot nu toe. Na eerdere problemen hebben we de techniek iets aangepast. We rijden met iets minder vermogen. De Renault truck heeft nu nog één turbo in plaats van twee. Voor ons is de betrouwbaarheid het belangrijkste. Ik wil hoe dan ook op 20 januari aan de finish staan in Córdoba. We gaan natuurlijk proberen om een goede klassering te behalen. De dagsuccessen komen vanzelf als de truck heel blijft. We weten dat het met onze snelheid wel goed zit. Ook binnen en rond ons team hebben we alles voor elkaar. Ik denk dat Mammoet Rallysport voor 95% klaar is. De resterende 5% moet uit de betrouwbaarheid komen. Daar is in Tsjechië de afgelopen tijd flink aan gewerkt. Ik denk dat alles en iedereen ervan doordrongen is dat we in ons vierde jaar met de Renault truck moeten laten zien wat we echt in onze mars hebben.’’

‘Blij met deze kans’
Janus van Kasteren voelt zich ‘vereerd met de rol’ in het team van Mammoet Rallysport. ,,Ik ben heel blij met deze kans,’’ zo maakt Van Kasteren duidelijk. ,,Toen Martin ons benaderde waren we het snel met elkaar eens. Ik kan mij heel goed vinden in een rol als snelle assistent. Het is een prachtige kans om te rijden in een prachtig team met hele goede trucks.’’
Renault K-serie
De eigenaar van Boss Machinery in Veldhoven heeft ondanks zijn jonge leeftijd al de nodige rallyervaring. ,,Ik heb natuurlijk veel minder ervaring dan bijvoorbeeld Pascal de Baar dat is duidelijk. Maar ik heb onder andere in Spanje en in Marokko gereden met onze eigen DAF-truck. We hebben vijf keer de Morocco Desert Challenge gereden.’’ Ook vader Janus senior blijkt een fanaat te zijn. ,,Het is prachtig dat hij er ook bij kan zijn. We delen de passie voor de rallysport.’’
DAF CF Euro 6
‘In dienst van Martin’
Volgens Van Kasteren is het duidelijk wat er van hem wordt verwacht in Zuid-Amerika. ,,We rijden volledig in dienst van Martin. Het doel is om te zorgen dat Martin zo hoog mogelijk kan eindigen. Als ik op die manier mijn steentje kan bijdragen in het eventuele succes van Martin dan ben ik ook dik tevreden. Natuurlijk moet ik zorgen dat ik de finish haal. Ik heb alle vertrouwen in dit team. Als de truck van Martin heel blijft dan kan hij heel hoog eindigen. Uit eigen ervaring weet ik dat het met de snelheid van Van den Brink wel goed zit. We gaan met zijn allen proberen om dat in de Dakar Rally te vertalen in een goed eindresultaat.’’

De Dakar Rally 2018 start op 6 januari in Lima. Via de hoofdstad van Peru trekt de karavaan richting Bolivia. Het laatste deel van de rally is in Argentinië. De finish, na 9000 wedstrijdkilometers, is op 20 januari in Córdoba.
Renault K-serie
Riwald en De Baar teleurgesteld
De frontstuur Renault zou aanvankelijk door Pascal de Baar binnen het Riwald team bestuurd worden, voor Mammoet hem terug haalde naar het eigen team. “Wij moeten met pijn in ons hart kenbaar maken dat de Renault truck waarmee Pascal de Baar het Riwald Dakar Team zou versterken, niet langer beschikbaar is. De Renault is door MKR (de truck-bouwer) verkocht aan Mammoet Rallysport en dat houdt in dat de Baar dit jaar niet aan de start zal verschijnen tijdens de zwaarste rally ter wereld. Gert Huzink zal daarom -helaas- als enige kopman in het team fungeren”, schreef het team vorige week op haar facebookpagina.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *