Excellance Mobile Stroke Unit

Van 25 november tot en met vrijdag 1 december 2017 werd in het McCormick Centre de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of North America gehouden. Naast een uitgebreid congres programma vond in de tentoonstellingshallen van het centrum een vakbeurs plaats voor radiologisch apparatuur. Samsung Healthcare had op haar stand een double-cab Freightliner M2-106 staan, welke door Excellance werd opgebouwd als “mobile stroke unit”.
Freightliner M2-106
Wat is een beroerte?
Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken door een verstopping of een breuk in een ader waardoor hersenweefsel zuurstof wordt beroofd. Het is de vierde belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten en één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit. Bijna 800.000 Amerikanen worden jaarlijks getroffen door een beroerte. De meeste patiënten lijden aan een ischemische beroerte, die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt belemmerd door een stolsel in een bloedvat. Gelukkig kan ischemische beroerte effectief worden behandeld met een weefsel-plasminogeen-activator (tPA), een medicijn dat binnen drie uur na de eerste tekenen van een beroerte een stolsel oplost om de bloedstroom naar het getroffen deel van de hersenen te verbeteren. Helaas kan het een uur duren nadat een beroertepatiënt in de Spoedeisende Hulp aankomt om behandeling te ondergaan vanwege de tijd die nodig is om te bepalen welk type beroerte de patiënt heeft.
Freightliner M2-106
Wat is een “mobile stroke unit”?
Een mobiele stroke unit is een gespecialiseerde ambulance of andere medisch voorrangsvoertuig uitgerust met een CT (computertomografie) scanner. De mobiele unit met diagnostische CT-beeldmogelijkheden stelt het team aan boord in staat om snel te beoordelen of een patiënt een beroerte heeft die wordt veroorzaakt door een bloedstolsel of bloeding. Als wordt vastgesteld dat het wordt veroorzaakt door een bloedstolsel, kan de stolsel-tPA (tissue plasminogen activator) onmiddellijk worden toegediend.

Met dank aan Jaco Terlouw voorde tekst en zijn vriend Erik Brussel voor de foto’s.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *