Daihatsu / Toyota twin engine Prototype Dakar 1987 (deel 2)

Voor de Parijs-Dakar rally van 1987 werd het project ‘twin enige’ nieuw leven ingeblazen door het afgeslankte Dutch National Paris-Dakar Team ’87 (opererend onder de naam Toyota Team Holland). Een budget van één miljoen gulden zou voldoende moeten zijn voor het opeisen van de overwinning in het Algemeen Klassement van de monsterrally over het Afrikaanse continent. De merknaam Daihatsu maakte plaats voor die van Toyota. Alle punten waarop de technische commissie van de T.S.O. de rallywagens in december 1985 afgekeurde, konden door het team worden opgelost.

Daihatsu Rocky
Daihatsu Rocky

Naast een Toyota Landcruiser rallywagen in de snelle service ondersteuning werd er door Toyota Team Holland een MAN KAT 8×8 service truck ingeschreven. Wederom was Van Vliet Trucks uit Nieuwerkerk aan den IJssel de leverancier van de servicetruck.

MAN KAT
MAN KAT
MAN KAT

De MAN KAT kon ik uitgebreid fotograferen tijdens het Truckstar Power Festival 1987 op het Circuit van Zandvoort. Eén van de ‘twin engine’ Toyota Proto’s zette ik op de foto tijdens Veronica’s Autostrandrace op het strand van Scheveningen in 1987.

Equipe Vermeulen/Hutchinson werd na de proloog in Cergy-Pontoise gediskwalificeerd. Tijdens de rallyproef op Franse bodem brak de voorwielophanging van de auto. Het team was in staat de schade te herstellen voor aanvang van de eerste etappe, maar de organisatie van de rally gaf de mannen een startverbod. Topfavoriet Ari Vatanen reed ook de voorwielophanging van zijn Peugeot 205 aan gort op de proef, maar hij mocht wel starten in de volgende etappe.

Het tweede prototype van Vermeulen/Hemmes viel in een van de eerste etappes uit door pech.

In Algerije kreeg equipe Bottelier/de Kleine een ongeval met een lokale personenauto, waarvan alle drie de inzittenden gewond raakten. De etappe werd voltooid, maar de equipe moest vanwege pech later in de rally opgeven. Het duo kwam zonder auto terug in Nederland. Vanwege pech werd de auto onbeheerd in de woestijn achtergelaten. Na terugkomst bij het voertuig troffen de mannen de Toyota compleet gestript aan.

Ook de truck van Van Dedem/de Galan/van Ingen viel uit. Een kapotte oliekoeler maakte een einde aan de deelname van het laatste voertuig van Toyota Team Holland.

De equipes welke onder de vlag van Toyota Team Holland aan Parijs-Dakar 1987 deelnamen waren als volgt samengesteld:

Startnummer 214
Toyota Proto
Jim Vermeulen / Bernie Hutchinson
Toyota Team Holland (Dutch National Paris-Dakar Team ’87)

Startnummer 215
Toyota Proto
Huub Vermeulen / Peter Hemmes
Toyota Team Holland (Dutch National Paris-Dakar Team ’87)

Startnummer 216
Toyota Landcruiser
Maarten Bottelier / Jille de Kleine
Toyota Team Holland (Dutch National Paris-Dakar Team ’87)

Startnummer 651
MAN KAT 8×8
Arthur van Dedem / Leon de Galan / Ido van Ingen
Toyota Team Holland (Dutch National Paris-Dakar Team ’87)

Deel 1 gemist? Die vind je hier.

4 Comments

  1. Jan Clevering 3 januari 2018 Reply
    • GJ 1 februari 2018 Reply
  2. ben 25 februari 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *