Maurik van den Heuvel begaat ‘doodzonde’ in mini-Dakar

De eerste etappe van de Dakar Rally 2018 was slechts 31 kilometer lang, maar een mini-Dakar op zich. Maurik van den Heuvel had ervan genoten. “Alles zat erin. Na 10 meter was het al spektakel.” 29 minuten en 18 seconden had hij ervoor nodig om de Scania door de duinen bij Pisco te jagen. Dat leverde een keurige veertiende plaats op.

Foto: Rallymaniacs


Het ging niet zonder slag of stoot. De proef was meer dan een opwarmertje, met intensieve navigatie waarvoor opperste concentratie was vereist. “Het ging er meteen vol op”, vertelde Van den Heuvel.
In de openingsrit van de veertigste editie van de Dakar moest de bemanning van de DakarSpeed-truck duidelijk nog even wennen. “Martijn van Rooij zit voor het eerst als monteur in de racetruck en dan is het in zo’n duinenetappe meteen veel werk: is de bandenspanning goed? Worden ze niet te heet? Is de temperatuur van de motor goed? Wilko van Oort, die vorige jaren de monteur was maar nu navigeert, begon zich er tegenaan te bemoeien. Hartstikke goed bedoeld natuurlijk, maar de bandenspanning is nu niet zijn taak.”

Op zijn eerste werkdag als navigator werd Van Oort ook nog eens overruled door zijn coureur. “Een doodzonde”, erkende Van den Heuvel schuldbewust. “Maar ik ben toch blij dat ik het heb gedaan. Wilko dacht dat we een waypoint hadden gemist. Dat klopte ook, maar het zou te veel tijd kosten om om te keren en er alsnog naar te gaan zoeken. Ik had net twee man voor me ingehaald! Dan pak ik die 20 minuten straftijd wel. Achteraf bleek er niks aan de hand. De meters klopten niet, we hebben dat waypoint gewoon gehaald. Dus ik heb er geen spijt van dat ik mijn zin heb doorgezet en dat we niet terug zijn gegaan, want dat had heel veel tijd gekost.”

Foto: Rallymaniacs


Dat het was gelukt om twee trucks in te halen, stemde Van den Heuvel zeer tevreden. “De Scania doet het perfect. Op een gegeven moment kwam Gert Huzink in de buurt, en die Renault staat toch bekend als een snelle auto, maar we liepen bij hem weg. Als de truck het zo blijft doen, ben ik dik tevreden.”
Ook de speciale banden voor de duinen bevielen goed. Die blijven er dus voor de tweede etappe, een lus van 267 kilometer met start en finish in het bivak bij Pisco, op liggen.

Tekst: M-Press Productions

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *