Maurik van den Heuvel is blij met zijn krachtige truck

Als er iets niet klopt aan een truck, was de tweede etappe van de Dakar Rally 2018 een onhaalbare kaart. Daar was Maurik van den Heuvel van overtuigd aan de finish van de 267 kilometer lange lus door de duinen bij Pisco. “Er zaten duinen in die wij drie jaar geleden met geen mogelijkheid hadden gehaald, maar waar we nu met relatief gemak overheen kwamen.”

foto dakarspeed.nl


Dat was niet alleen te danken aan het feit dat Van den Heuvel inmiddels meer ervaring heeft, maar vooral aan de Scania waarmee hij nu rijdt. “Ik heb me af en toe zitten verwonderen over de power van dat ding”, vertelt de DakarSpeed-coureur. “Hij trekt wel zo mooi. Het enige probleempje wat we hebben gehad is dat de remmen een beetje bleven hangen. Dat is link in de duinen: op de top moet je even bijremmen en dan gas geven. Vooral niet teveel bijremmen, want dan zit je vast, maar ook niet teveel gas, want dan vlieg je eroverheen. Dat was wel spannend.”
De remmen waren beschadigd geraakt toen de truck een grote knal had gemaakt aan de achterkant en daar niet ongeschonden vanaf kwam. “Twee bladveren gebroken, de remmen beschadigd. Alles heeft een flinke opdonder gehad.”
De monteurs van Team DakarSpeed hadden dus wat werk te doen, maar Van den Heuvel had niet heel veel medelijden met zijn jongens. “De etappe was een lus met start en finish in het bivak. Ze moesten niet reizen en konden dus mooi de hele dag uitrusten. Ik hoop dat ze het water hebben bijgevuld, want ik kan wel een goeie douche gebruiken.”

Het was hard werken. De etappe eiste zo vroeg in de Dakar nogal wat slachtoffers. Van den Heuvel had her en der auto’s zien liggen en trucks zien staan. “Ik heb in elk geval een MAZ staan (Vasilevski) en een Kamaz op z’n kant zien liggen (Mardeev). Als je in die duinen vast kwam te staan, ben je voorlopig nog niet binnen. Trucks die niet in topconditie zijn, zien we niet terug voor morgenochtend. Als ze geluk hebben.”
Van den Heuvel had daar geen last van. Hij had een prima dag gehad en de twaalfde tijd viel hem eigenlijk nog tegen. “Ik had gedacht zeker in de top 10 te rijden. Ik ben als vijftiende gestart en heb in elk geval twee Kamazzen, een MAZ, de Astana De Rooy Iveco en Gert Huzink ingehaald. Aan de andere kant: ik ben ook ingehaald door Macik en door Villagra. Dus dan klopt het toch wel.”
Ook in het klassement, waar al na twee dagen grote verschillen zijn ontstaan, staat Van den Heuvel twaalfde. Het verschil van 55.16 op klassementsleider Eduard Nikolaev is inclusief 2 minuten straftijd. “Eventjes iets te hard gereden. Eigen schuld. Dat krijg je met zo’n goeie truck waar met grote letters DakarSpeed op staat…”

Tekst: M-Press Productions

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *