Ton van Genugten gaat op zijn zij na snelste tussentijd

Het zag er zo veelbelovend uit: halverwege de derde etappe van de Dakar Rally klokte Ton van Genugten de snelste tussentijd. Zou er dan eindelijk een etappezege aankomen? Die hoop werd al snel de grond in geboord, toen bekend werd dat Van Genugten met de Iveco Powerstar op zijn kant was gegaan.

20180108: San Juan -Peru:SS3- Ton Vangenugten Team De Rooy in action at the Dakar Rally in San Juan de Marcano


Halverwege de etappe, die zich opnieuw afspeelde in de duinen rond Pisco, was Van Genugten 45 seconden sneller dan de Rus Dmitry Sotnikov. “We waren er niet mee bezig dat we de snelste tijd reden, maar het ging wel super goed. Het was een fantastische proef, nog mooier dan gisteren, met duinen afgewisseld met snelle rallystukken.”

Op zo’n overgang van duinen naar snel ging het mis. “Ik kwam uit het zand tussen twee heuvels door en truck hupte een beetje van links naar rechts”, vertelt Van Genugten aan de finish van de proef. “Ik raakte met het linker voorwiel een soort stenen plateau en ging rechts op de kant. In de duinen kun je corrigeren, hier niet. Ik heb lang moeten wachten voordat er iemand stopte om me overeind te zetten. Mijn buggymaatje Janus van Kasteren heeft ons geholpen. We stonden net weer overeind toen onze Iveco-teamgenoot Artur Ardavichus langs kwam.”

20180108: San Juan -Peru:SS3- Ton Vangenugten Team De Rooy in action at the Dakar Rally in San Juan de Marcano


De schade aan de Iveco Powerstar bleef beperkt tot een stukje voorruit dat met tape kon worden vastgezet. Ook de bemanning kwam er ongeschonden vanaf. “Het is de eerste keer dat ik op de kant ben gegaan”, vertelt Van Genugten. “Extra balen dat het net nu gebeurt, nu het zo goed ging. Het laatste stuk ging ook weer prima, maar toen waren we wel al meer dan een uur kwijt. Jammer, maar wel heel goed dat onze teamgenoot Federico Villagra ‘m dan wint en dat een aantal concurrenten ook tijdverlies hebben geleden.”

Villagra was met 35 seconden verschil de Rus Eduard Nikolaev te snel af. De Kamaz-rijder behoudt wel de leiding in het klassement, met Villagra op 2. Van Genugten zakte van 5 naar 8. Zijn achterstand bedraagt nu 1.42.49.

One Response

  1. J.Cupido. 9 januari 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *