Villagra en Van Genugten doen goede zaken op tweede dag Dakar Rally

Het was nog maar de tweede dag in de Dakar Rally, en er is nog maar 300 kilometer geracet, maar de verschillen in het klassement zijn nu al aanzienlijk. Federico Villagra en Ton van Genugten deden in de loodzware tweede etappe goede zaken. De Argentijnse coureur van Team De Rooy finishte met de tweede tijd, op 3.25 van etappewinnaar Eduard Nikolaev. Van Genugten werd vijfde, op 20 minuten.

Foto: DakarWorld/Weyens


Het zijn de duinen in de Ica-woestijn die het verschil maken. De voorgaande jaren gingen de eerste etappes van de Dakar Rally over snelle WRC-paden en ging het om seconden, hooguit minuten. Nu wordt de top 10 in het klassement van de trucks al na twee etappes gescheiden door 48 minuten.
“Toch wil ik niet nu al te veel naar die verschillen kijken”, zei Ton van Genugten, die vijfde staat op 20.50. “De komende dagen krijgen we nog veel meer duinen. Eén keer goed vast komen te zitten en je bent een uur kwijt.”
Van Genugten maakte een paar schoonheidsfoutjes in de etappe van 267 kilometer die grotendeels uit duinen bestond. “Drie, vier keer zijn we even blijven steken doordat de bandenspanning nog niet goed was. Dan is het verstandiger om rustig een paar minuutjes te wachten tot ze zachter staan en het dan nog eens te proberen, dan om meteen als een dolle te gaan jutteren.”
Iets tijd liet Van Genugten liggen in een grote duinpan, waar hij moeilijk uit kwam. “Daar hebben we een paar rondjes gereden voordat het lukte. Superknap van navigator Peter Willemsen dat hij toch wist waar we eruit moesten om het waypoint te halen. Ik was het gevoel voor richting al lang kwijt.”
Met de vijfde tijd was Van Genugten tevreden. “We hebben een paar leuke gevechten gehad, met Martin Kolomy en later met Martin van den Brink. Het was een mooie proef, maar wel heel moeilijk. Een aantal van onze concurrenten is veel tijd verloren. Als wij de schoonheidsfoutjes eruit kunnen filteren en zo blijven rijden, moet het best goed komen.”

Foto: DakarWorld/Weyens


Federico Villagra sloeg een belangrijke slag in de duinen door als tweede te finishen. De Argentijn kreeg in de totaaltijd 10 minuten terug van de organisatie wegens het slordig aangegeven waypoint in de eerste etappe. In het klassement staat de Argentijn daardoor nu derde op 9.33 van Kamaz-rijder Nikolaev.

Minder goed verging het Artur Ardavichus. De Astana-rijder van Team De Rooy verloor anderhalf uur in de duinen. Er ging van alles mis, vertelde navigator Serge Bruynkens. “Het was een dag die heel mooi had kunnen zijn. Het liep vrij goed, totdat we niet boven kwamen op een duin. We draaiden terug en precies in ons pad staat een auto die nog gebouwd is door Jurgen (Damen, de omgekomen navigator van onder anderen Gerard de Rooy en Koen Wauters, red.), met de rijder ernaast. Remmen gaat niet, sturen gaat niet, het was een onvermijdelijke impact: wij pletten die auto. Als die man niet bij de deur had gestaan, was hij morsdood geweest. De deur heeft de auto van het duin geduwd. Dat was zijn redding. Het was een afschuwelijk incident, dat bij ons alle drie heel hard binnen is gekomen. Ik ben er nog altijd niet goed van.” In het klassement bezet Ardavichus nu de veertiende plaats, op 1.36.13.
De derde etappe begint in het bivak van Pisco. De route slingert 296 kilometer door de duinen om bij Ica te finishen. Daarna is er nog een verbinding van zo’n 200 kilometer naar San Juan de Marcona.

Foto: DakarWorld/Weyens


Tekst: M-Press Productions

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *