Gokje met waypoint pakt verkeerd uit voor Van den Heuvel

Het was het proberen waard, maar een gokje met een waypoint kostte Maurik van den Heuvel uiteindelijk drie kwartier in de derde etappe van de Dakar Rally. Met anderhalf uur achterstand op etappewinnaar Federico Villagra kwam Van den Heuvel met de achttiende tijd over de streep na 300 kilometer special in de omgeving van Pisco.

foto dakarspeed.nl


Maurik van den Heuvel wist eigenlijk niet zo goed wat hij er nou van moest denken. De derde etappe van de Dakar was een fantastische proef geweest, met alles erin. De Scania had zich ook uitstekend gehouden. Maar drie kwartier verliezen om niks, dat zat de DakarSpeed-coureur toch niet lekker.
“We zagen een heleboel mensen knoeien bij de duinen: ze reden zich vast of waren aan het zoeken. Wij dachten dat we beter een kilometer door konden rijden. Daar pakten we inderdaad de pijl op die aangaf dat we in de buurt van het waypoint zaten, maar die ging te ver naar rechts. We zagen wel sporen staan en kwamen toen Martin van den Brink tegen. Achteraf gezien hadden we beter moeten weten, want die waren natuurlijk ook al een half uur aan het zoeken.”
Toch kwam Van den Heuvel aan de goede kant van de duinen uit, alleen bleek dat een doodlopende vallei te zijn. De pijl wees nog altijd naar rechts, maar omhoog rijden was onmogelijk. “Je kon daar alleen naar beneden. Dus we moesten wel daar zijn, maar via de andere kant. Dus zijn we terug gereden. Dat geintje heeft alles bij elkaar drie kwartier gekost.”

Met toch al zoveel tijdverlies en een lekke band, die binnen zeven minuten gewisseld werd, besloot Van den Heuvel het de laatste 100 kilometer maar wat rustiger aan te doen. “Ik kan wel door die duinen gaan liggen beuken; die drie kwartier hadden we toch al en we moeten nog een dag of tien. Dan maar beter op safe spelen dan nog meer tijd verliezen.”
De proef zelf maakte de verkeerde gok eigenlijk ook weer meer dan goed. Van den Heuvel had genoten. Bij een korte neutralisatie, waarbij de deelnemers nog een keer dwars door het bivak van Pisco moesten, reed de DakarSpeed-Scania gelijk op met de Hino van Teruhito Sugawara. “Maar ook écht gelijk op, naast elkaar, alsof het om de winst op de streep ging. We kwamen met een grote jump over de finish.”
“Het was toch wel een pittige proef, heel gevarieerd, met snelle stukken, wasborden, keien, hoge duinen, héél hoge duinen, steile afdalingen. Alle trucks reden met kapotte grillen, zo steil waren die afdalingen. We krijgen deze Dakar wel waar voor ons geld, hoor. Die lui die naar Afrika zijn gegaan voor het zand en de duinen, weten niet wat ze missen. Voor zand en duinen moet je echt hier zijn. We hebben nog niets anders gehad en er komt nog veel meer aan de komende dagen. Het is echt genieten.”

Tekst: M-Press Productions

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *