Richeltje van 20 centimeter kost Van de Laar gebroken bladveer

Balend als een stekker kwam Jan van de Laar aan de finish van de zesde etappe van de Africa Eco Race. De eerste 130 kilometer van de 211 kilometer lange proef, de eerste in Mauretanië, had hij in een uur gereden. Een richeltje van amper 20 centimeter deed hem echter de das om. “Een gemiste kans”, vond Van de Laar.

Foto Rallymaniacs


Het had namelijk zomaar eens kunnen gebeuren dat hij Gerard de Rooy kon verslaan. Aan de snelheid lag het niet. “Het was bloedsnel. Vlakke ondergrond, kaarsrechte paden, er zat nauwelijks een bocht in. Maar wel een lullig richeltje, dat ik verkeerd heb ingeschat. Er liggen honderden van dat soort kleine heuveltjes, maar deze ging niet goed.”

De kont van de DAF wipte omhoog terwijl de voorwielen landden op een bult kamelengras. De truck werd gelanceerd en klapte hard weer neer. “Maar ik denk dat de bladveer op het kamelengras al is gebroken”, zei Van de Laar. “Die bulten zijn keihard, die geven niet mee.”

Er was een noodreparatie nodig om de proef uit te kunnen rijden. Vol gas ging niet meer. “We zijn in rustig tempo naar de finish gereden. Gelukkig was er geen andere schade en was het geen moeilijk terrein. Maar we hebben er wel een uurtje langer over gedaan dan nodig was. Er had zoveel meer ingezeten.”

Tekst: M-Press Productions

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *