De zwaarste etappe ooit voor Adwin Hoondert

De negende etappe van de Africa Eco Race telde 340 kilometer, maar Adwin Hoondert had er 400 op de teller staan. Buiten dat was de etappe in het Chinguetti-gebied in Mauretanië de zwaarste die Hoondert zich voor de geest kon halen. “Ik heb vandaag meer duinen gezien dan in drie keer Dakar”, meende de Zeeuwse coureur.

Foto Rallymaniacs


De organisatie had 100 kilometer duinen beloofd, maar in de beleving van Hoondert moest het veel meer geweest zijn. “Het was alleen maar zand en duinen, duinen, duinen. Tjongejonge, wat een duinen. Het was echt een leuke dag. Ik heb genoten. Van mij mag het zo elke dag.”
Behalve zwaar door de duinen en het extreem zachte zand was de etappe ook qua navigatie moeilijk. Eén keer zaten Hoondert, Jac Gillis en Wilko Hoefnagels helemaal verkeerd. Een heel eind uit de route reed Hoondert zijn DAF bovendien hartstikke vast in het zand. Terwijl ze stonden te scheppen, landde de helikopter van de organisatie bij ze. “Die kwam ons even de weg wijzen terug naar de route. Maar je kunt dat ding niet bijhouden en zeker niet op het pad waar wij verzeild waren geraakt. Alleen maar gaten en kuilen. Eigenlijk kon het niet, maar we moesten wel. Uiteindelijk zijn we toch weer op de juiste route terecht gekomen en we hebben zelfs het waypoint gehaald.”

Foto Rallymaniacs


De hoogste duinen had de organisatie bewaard tot tegen het einde van de rit. Hoondert kwam er goed doorheen, al was het met enige moeite. “We kwamen uit dat duinenspul en dachten dat het nog maar iets van 70 kilometer naar de finish was, maar het was veel meer. En ook niet het gemakkelijkste stuk. Er zaten zulke steile opgangen in, het kon maar nét. Het begon al wat te schemeren dus we hebben er een tandje bij gezet, zodat we toch nog redelijk op tijd binnen waren.”
Met een tijd van 7 uur en 52 minuten kwam Hoondert als zesde truck over de finish. Omdat hij ook de hoge duinen had gedaan, kreeg hij een beloning van een half uur bonustijd.

Tekst: M-Press Productions

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *