Bizarre eerste Dakar-week voor Marc Leeuw

Wel starten, niet starten, drie nachten in de woestijn: de eerste week van de Dakar Rally verliep op z’n zachtst gezegd avontuurlijk voor Marc Leeuw. De Eindhovenaar was veel te laat binnen uit de vierde etappe, miste de complete vijfde etappe, maar mocht toch starten in de zesde. Hij staat echter niet in de uitslag van die etappe en ontbreekt ook in het klassement.

Foto Rallymaniacs


Op de rustdag in La Paz gaat Leeuw er vanuit dat hij morgen toch gewoon van start gaat in de zevende etappe van de Dakar Rally. De oorzaak van de onduidelijkheid ligt volgens hem bij de organisatie. “We kwamen natuurlijk heel laat uit de vierde etappe, maar ik had wel een starttijd voor de vijfde etappe. Als ik voor kwart voor vier bij de start zou zijn, mocht ik rijden”, vertelt hij. “We waren er ruimschoots op tijd, maar de official liet me niet vertrekken. Het was veel te laat, de uiterste starttijd bleek rond één uur te zijn geweest. Maar dat was mij niet verteld. De organisatie geeft berichten over starttijden en aanpassingen daarop door via een app, maar ik was niet in het bivak. Ik heb geen app gezien.”

Foto Rallymaniacs


De officials verwezen Leeuw naar het volgende bivak (Arequipa), waar hij het maar met de wedstrijdleiding moest opnemen. “Daar zeiden ze dat het inderdaad klopte en dat ik weer mocht starten. Het was een heerlijk proefje, die zesde etappe. Het eerste deel was erg leuk, met veel driftwerk op de snelle paden. Het tweede deel was ook heel aardig, maar daar reden we in het donker. De ruitenwissers gingen ook een eigen leven leiden: de ene stond naar links, de andere naar rechts.”

Hoewel hij dus niet in de uitslag voorkomt en niet in het klassement staat, gaat Leeuw ervan uit dat hij morgen weer gewoon kan starten. De rustdag is daarom zowel een welkome als noodzakelijke onderbreking. “We hebben drie nachten in de woestijn geslapen en al die tijd heeft de truck nauwelijks onderhoud gehad, dus het is nu wel belangrijk dat we de auto op orde krijgen. De eerste twee etappes na de rustdag zijn marathonetappe, waarbij er geen service is. Maar wij hebben al drie marathonetappes gehad. Met ons gaat het prima. Wij hebben genoeg en goed geslapen in de woestijn. Maar over de auto maak ik me zorgen. De laatste etappe heb ik op eieren gereden om de boel te sparen.”

Foto Rallymaniacs


In La Paz kreeg Leeuw Rallysport er versterking bij. Arjan Arendse zat als navigator naast Ebert Dollevoet, die een paar dagen geleden de handdoek moest werpen. “Ebert is naar huis en Arjan wilde graag blijven en bij ons helpen. We kunnen wel wat extra hulp gebruiken, dus daar zijn we blij mee.”

UPDATE: Marc Leeuw nu definitief uit de Dakar Rally
Het zat er al aan te komen, maar Leeuw Rallysport ligt nu definitief uit de Dakar Rally. Op de rustdag ging Marc Leeuw er nog vanuit dat hij mocht starten in de zevende etappe, maar dat is dus niet gebeurd. Leeuw stond woensdag al formeel op de lijst met uitvallers, nadat hij veel te laat was voor de start van etappe 5.

Terwijl de deelnemers die nog wel in de race zitten vertrekken uit La Paz, is Marc Leeuw boos en teleurgesteld. “Dit komt heel hard aan”, zegt Leeuw. “Je bent hier anderhalf jaar mee bezig en steekt er heel veel tijd en geld in. Sponsors stellen hun vertrouwen in ons. En dan word je op een belachelijke manier gediskwalificeerd. Ik had liever gehad dat ik twintig keer over de kop was gegaan en de truck total-loss was. Dan had ik het tenminste begrepen.”

Leeuw kwam woensdagochtend (eigenlijk al veel te laat) uit de proef van etappe 4, de dag ervoor, en kreeg bij aankomst in het bivak een roadbook en een starttijd voor etappe 5. Daar aangekomen kreeg hij te horen dat hij te laat was en dat hij maar verhaal moest halen in het volgende bivak. Daar was de administratie nog niet helemaal bijgewerkt en omdat Leeuw in de uitslag stond van etappe 4, kreeg hij een startkaart voor de zesde etappe. Dat had eigenlijk helemaal niet mogen gebeuren, omdat hij én al te veel waypoints had gemist én etappe 5 niet had gereden. Hij lag formeel al uit de wedstrijd.

“Waarom geven ze me een starttijd voor dag 6, terwijl ik eigenlijk al gediskwalificeerd ben? Als ze tegen mij zeggen ‘het kan niet’, dan vraag ik het nog een keer. Maar dit zijn Fransen en die maken hun eigen regeltjes. Dit is gewoon arrogant.”

Tekst: M-Press Productions

NET ZO INTERESSANT

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *