Jan van de Laar snelste truck in taaie tiende etappe

“Een absurd taaie proef”, noemde Jan van de Laar de tiende etappe van de Africa Eco Race. En juist die etappe sloot hij af als snelste truck. Van de Laar legde de 408 kilometer van Amodjar naar Akjout 24 minuten sneller af dan Gerard de Rooy en dat kwam vooral doordat hij twee keer als een soort snelle assistentie fungeerde voor De Rooy.

Foto: Rallymaniacs/Tim Buitenhuis


Alles en iedereen stond vast in het extreem zachte zand van de tiende etappe. Van de Laar ook een keer. “Het was zo zacht dat we gewoon wegzakten terwijl we even stonden te wachten. Belachelijk zo los als dat zand was. We reden soms met maar iets meer dan nul bar spanning in de banden en je moest blijven rollen, anders was het gebeurd. We hebben alle zeilen moeten bijzetten.”

Foto: Rallymaniacs/Tim Buitenhuis


Vooral in de eerste 200 kilometer van de etappe was het zand zo zacht dat de duintjes extreem slap waren en wegzakten onder de trucks. “Die eerste helft, daar leek geen eind aan te komen. Overal stonden auto’s en motoren vast in het zand. We moeten het hard afkloppen, maar we zijn er heel goed doorheen gekomen.”

Foto: Rallymaniacs/Tim Buitenhuis


Onderweg kwam Van de Laar twee keer Gerard de Rooy tegen. Op 180 kilometer in de special stond de Iveco muurvast. “We hadden al een zandbak of 25 afgegraven en waren de wanhoop nabij toen Jan aan kwam tokkelen”, vertelde De Rooy daarover. Van de Laar trok De Rooy weer los. Op 30 kilometer voor de finish moest dat nog een keer.

Foto: Rallymaniacs/Tim Buitenhuis


Doordat De Rooy twee keer vast had gezeten, noteerde Van de Laar de snelste tijd. “Een keer winnen is al leuk, maar dat het zo’n etappe is; dat is de kers op de taart deze rally.” In het klassement is Van de Laar de derde truck, op de tiende plaats algemeen. De Africa Eco Race heeft nog twee etappes te gaan.

Tekst: M-Press Productions

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *