Sächsisches Nutzfahrzeugmuseum Hartmannsdorf

Zaterdag 13 januari 2018. Een grijs ochtendgloren. De temperatuur iets boven het vriespunt. Ik was al het vorige jaar aan een bord voorbijgereden waar het “Sächsische Nutzfahrzeugmuseum” aangeprezen stond. Aangezien ik in de buurt was besloot ik dit museum een bezoekje te brengen. Vanaf de nog niet compleet voltooide A72 is het een paar minuten rijden. Van buiten ziet het museum er een beetje anoniem als een werkplaats uit, behalve dan dat er een MDK 12,5 te zien valt buiten het museum en er een bordje is aangebracht. Nadat ik de auto had geparkeerd en ik de ingang had gevonden stond ik in een kleine ruimte waar een chassis en meerdere motoren en een vitrine met modellen stonden. Entrée kost slechts 3 euro. En dan kom je in een loods waar de voertuig naar mijn mening iets te dicht op elkaar staan. Als je binnenkomt kun je of met de klok mee of tegen de klok in een rondje lopen. Ik ging met de klok mee en bekeek eerst de verzameling ADK-voertuigen. De ADK “Puma” en ADK 63 hadden mijn grotere interesse dan de ADK III, deze heb ik dan ook niet gefotografeerd. De ADK’s komen uit Sebnitz. Dan ging het verder met Horch-voertuigen, de H3 en zijn opvolger de IFA H3 en de IFA S4000 “Sachsenring”. Deze voertuigen stonden alle tegen de muur. In het middengedeelte waren enkele “West-Duitse” voertuigen, zoals een Magirus Rundhauber, een Borgward B4500 en een Hansa Lloyd opgesteld. Dit soort van “mini thema’s” werd consequent verder gevoerd. Na de West-Duitse voertuigen werd de Phänomen/Robur-geschiedenis aan de hand van drie modellen gepresenteerd. Aan de muur kwamen enkele Mercedes-Benz-modellen voorbij van voor de oorlog, gevolgd door twee brandweervoertuigen en een politiemotorfiets. Aan de achterwand waren voornamelijk legervoertuigen opgesteld, zoals een CMP, een Steyr-Daimler-Puch 1500 (die uit Chemnitz kwam) en enkele Oost-Duitse legervoertuigen. Twee IFA G5-modellen maakten de achterwand vol. Helaas kwam bijvoorbeeld de brandweerwagen niet goed tot recht, vrijwel volledig verdonkerd door de leger-versie ernaast. Het volgende thema aan de buitenwand was Vomag en diens opvolger, de IFA H6. Uiterlijk zag de H6 wellicht hetzelfde uit als een H3, maar de techniek was duidelijk zwaarder. In het binnenplein kwam het thema Framo/Barkas aan bod, met o.a. een elektrische Barkas, een driewielige Framo en twee Barkas V901 en natuurlijk de B1000 in verschillende uitvoeringen. Twee Amerikaanse voertuigen die in Duitsland werden gebouwd, een Ford BB en een Chevrolet Capitol vormden het volgende thema. Vervolgens kwamen aan de buitenmuur nog een aantal Opel Blitz-modellen voorbij, alvorens men zich tot bussen wendde. De IFA H6B, Robur Granit en Phänomen lieten de ontwikkeling van de busbouw mooi zien, hoewel een Fleischerbus dit thema wellicht nog zou kunnen verbeteren. Ten slotte stonden er nog twee voertuigen die ik niet tot een thema kon rekenen, een Presto en een Klöckner-Deutz. Het museum is een echte aanrader, vanwege een aantal unieke voertuigen en lage entrée. Ook is het eenvoudig te vinden.IFA H6BIFA H6B.IFA LogoIFA.Phänomen GranitPhänomen Granit.Robur onbekend/overigRobur.MDK 12,5MDK 12,5.Barkas logoBarkas.Opel BlitzOpel Blitz.Vomag logoVomag logo.Phänomen onbekend/overigPhänomen.Mercedes-Benz L4500Mercedes-Benz L4500.Mercedes-Benz L3000Mercedes-Benz L3000.Robur GarantRobur Garant.Klöckner-Deutz logoKlöckner-Deutz logo.Chevrolet Capitol LQChevrolet Capitol LQ.IFA H6IFA H6.Barkas B1000Barkas B1000.Barkas B1000Barkas B1000.Framo LTS300Framo LTS300.Ford BBFord BB.Barkas V901Barkas V901.Barkas B1000Barkas B1000.Opel BlitzOpel Blitz.Barkas V901Barkas V901.IFA P2MIFA P2M.Chevrolet CMPChevrolet CMP.Multicar M25Multicar M25.Phänomen GranitIFA Phänomen Granit 30.Phänomen GranitIFA Phänomen Granit 27.Phänomen GranitPhänomen Granit.Auto Union 1500AAuto Union 1500A.IFA G5IFA G5.IFA Phänomen Sonder Kfz-1 (SK1)IFA Phänomen Sonder Kfz-1 (SK1).Phänomen GranitPhänomen Granit 30.Phänomen GranitIFA Phänomen Granit 27.Horch H3AHorch H3A.Horch onbekend/overigHorch.IFA Horch H3AIFA Horch H3A.IFA Ernst GrubeIFA Ernst Grube.IFA Sachsenring S4000IFA Sachsenring S4000.Hansa-Lloyd BremenHansa-Lloyd Bremen.Borgward B4500Borgward B4500.ADK PumaADK Puma.ADK 63ADK 63.Presto 10/27 PSPresto 10/27 PS.Vomag 5CZ50Vomag 5CZ50.IFA G5IFA G5.Vomag 4,5 LHGVomag 4,5 LHG.Klöckner-Deutz FS330Klöckner-Deutz FS330.Barkas B1000Barkas B1000.Pomssen onbekend/overigPomssen onbekend/overigPomssen.

Tekst en foto’s: Jan Clevering.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *