Wereldauto: Opel E-Kadett

Opel Kadett
Er wordt wel eens gezegd dat tegenwoordig alle auto’s op elkaar lijken. Er zijn nogal wat automerken die aan badge-engineering doen, dus feitelijk dezelfde auto verkopen met een andere merknaam. Toch zijn er auto’s die wel heel veel namen lijken te hebben.

Daewoo Cielo


Opel Kadett E – Opel was een merk van General Motors. Het is dus niet verwonderlijk dat wat wij als een Opel kennen in andere landen andere merknamen krijgen. De auto werd gebouwd op het zogenaamde T-Car chassis met voorwielaandrijving. In het Verenigd Koninkrijk werd de Kadett verkocht als Vauxhall Astra (en de sedan als Vauxhall Belmont). Ook een combinatie van die twee, namelijk Opel Astra, werd gebruikt in o.a. Kenia. Dan waren er de Chevrolet Kadett en Ipanema voor de Zuid-Amerikaanse markten. In Australië werd de wagen verkocht als Holden Astra. In Zuid-Korea werd de auto gemaakt door Daewoo als Daewoo Maepsy, later exporteerde Daewoo deze auto met vele modelnamen, zoals Racer, Le Mans, Pointer, Fantasy, Nexia, Milano, Cielo, waarbij aangetekend moet worden dat de Nexia, Milano en Cielo wel modellen waren die in opdracht van Daewoo gemoderniseerd waren. De Daewoo-versie werd in Amerika ingevoerd als de Passport Optima, Asüna GT en SE. Ook werd de Daewoo als Pontiac LeMans verkocht. In India werd de wagen in samenwerking met DCM als DCM-Daewoo Cielo op de markt gebracht. In Oezbekistan wordt de auto gebouwd door UzDaewooAuto als UzDaewoo Nexia. Een licht bijgewerkte versie wordt nu als Chevrolet Nexia II verkocht in Oezbekistan.

Vauxhall Astra.


Daewoo Racer.


Daewoo Super Racer, foto Harm Adams.


Daewoo Nexia.


Pontiac LeMansDaewoo New LeMans (foto wikipedia).

Daewoo 1.5, foto Wikipedia.


Asüna GT, foto Wikipedia.


Daewoo Fantasy, foto Wikipedia.


Daewoo Nexia II, foto Wikipedia.


Chevrolet Kadett, brochure.


Chevrolet Ipanema, brochure.


Passport Optima, brochure.

Tekst en samenstelling: Jan Clevering

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *