Svempas Scania T112R Yellow Widow

De Zweedse transporteur Sven-Erik “Svempa” Bergendahl staat bekend om zijn unieke bergings- en showtrucks op basis van Scania chassis. Eerder schreef Marco Havers al een blog over de Svempas Scania 3000. In de jaren ’80 van de twintigste eeuw zette Svempa nog zo’n iconische showtruck op de weg, of liever gezegd het circuit. De Svempas Racing Yellow Widow.

Svempa Bergendahl bouwde de gele showtruck op basis van een Scania T112M trekker-chassis. Met uitzondering van de korte dagcabine werden alle body panelen, inclusief de voorbumper, vervaardigd uit aluminium.

Onder de motorkap van de Scania is het niet behelpen; de 11-liter DSC-motor werd aangepast om meer dan 900 pk te produceren. Dit vermogen zorgt ervoor dat de truck van 0 naar 100 km/u accelereert in negen seconden, een indrukwekkend cijfer zelfs voor een personenauto. De keuze voor Scania’s 6-cilinder-in-lijn dieselmotor is niet vreemd. De 14-liter V8 is simpelweg te zwaar om een goede gewichtsverdeling te realiseren.

Het interieur werd net zo aangepast als de buitenzijde van de truck; er werd voorzien in een rolbeugel, ISRI-Isringhausen-racestoelen, lederen hemelbekleding en zijpanelen met knopen en een met leder bekleed stuurwiel.

Svempa besteedde 200 uur aan het bouwen van Yellow Widow. Trouwens, in Zweden is Yellow Widow de bijnaam voor de champagne van Veuve Cliquot.

Tekst en foto’s Jaco Terlouw.

Alex Miedema

Recent Posts

[jubileumquiz] Sponsor in de spotlight: Henkietoys

Henk Veenstra ken ik al jaren, we wonen beide in dezelfde regio en hebben dezelfde liefhebberijen dus dan kom je…

4 uur ago

[video] De snelste diesel-auto ter wereld is een JCB

Op de Bauma van 2010 was de JCB Dieselmax te zien, op dat moment de snelste dieselauto ter wereld. Het…

11 uur ago

De Truckspotter – Volvo FH ‘Pirates of the Carribean’

De Deense transporteur Guldager zette een schitterende Volvo FH16 op de weg. Het 6x2 trekker chassis werd uitgebreid en zeer…

18 uur ago

Macks en FTF uit het archief van A. Hegeman

Na de He-Tra Ford Transcontinentals volgden er meer mailtjes van A. Hegeman. "De eerste frontstuur van ons de bovengenoemde Mack…

1 dag ago

Open dag brandweer Leeuwarden in 2009

Op zaterdag 13 juni 2009 werd tussen 12:00 en 17:00 de jaarlijkse open dag van Brandweer Leeuwarden georganiseerd bij de…

2 dagen ago

Een Aebi in Amsterdam

Als ik in Amsterdam moet zijn, is het eigenlijk vast prik om als ik de A10 op rijdt direct het…

2 dagen ago