Wereldauto: Hillman Avenger

Een in Ierland gebouwde Hillman Hunter, foto Jan Clevering.


Er wordt wel eens gezegd dat tegenwoordig alle auto’s op elkaar lijken. Er zijn nogal wat automerken die aan badge-engineering doen, dus feitelijk dezelfde auto verkopen met een andere merknaam. Toch zijn er auto’s die wel heel veel namen lijken te hebben.

Een in Ierland gebouwde Hillman Hunter, foto Jan Clevering.


De Hillman Avenger werd in Engeland bij Hillman, onderdeel van de Rootes-Group ontwikkeld. De auto is waarschijnlijk bekender van de CKD (Complete Knocked Down) productie in Iran, alwaar het in latere jaren meer en meer zelf geproduceerd en zelfs met andere (Peugeot) motoren geleverd werd, als de Iran Khodro Paykan.

Humber Sceptre (advertentie)


De auto was ontwikkeld met weinig geld en was een vrij conventionele auto met heel veel delen die in de Rootes-Group. De Rootes-Group had meer merken en zoals toen gewoonlijk voor de Britse autoindustrie werd de auto in steeds luxere-versies aangeboden, zoals de Hillman Hunter die moest concurreren met o.a. de Ford Cortina tot de Humber Sceptre die in het luxe segment werd aangeboden en concurreren moest met de Wolseley 18/85.

Hillman Minx (advertentie)


De Rootes Group was in handen gekomen van Chrysler en deze zag een markt voor deze auto in andere landen, zoals Zuid-Amerika, waar de auto werd gebouwd als de Dodge 1500 en Dodge Polara in Brazilië en Dodge 1800 in Argentinië. Maar ook in andere landen, zoals in Nieuw Zeeland werd de auto aangeboden. Aldaar werd het in een Mitsubishi-fabriek gebouwd als de Dodge Avenger. Een specifieke versie werd gebouwd naast de Hillman Hunter in Australië, de Hillman Hustler. In Canada was er de Plymouth Cricket. In Zuid-Afrika verscheen er een pickup, de Dodge Husky. Nadat Chrysler de Europese fabrieken verkocht aan Peugeot zou nog een Talbot Avenger worden gemaakt. Ook in Zuid-Amerika gebeurde iets dergelijks, daar werd de Argentijnse fabriek aan Volkswagen verkocht, waardoor er de Volkswagen 1500 verscheen.

Plymouth Cricket (advertentie)


De auto werd daarnaast verkocht met de volgende namen in Europa: Chrysler Avenger, Sunbeam 1250 TC, Chrysler Hunter, Chrysler Vogue, Hillman Arrow, Hillman Break de Chasse, Hillman Estate Car, Hillman GT, Hillman Minx, Hillman Vogue, Singer Gazelle, Singer Vogue, Sunbeam Alpine en Sunbeam Rapier (hoewel deze coupe-versies waren), Sunbeam Arrow, Sunbeam Break de Chasse, Sunbeam Hunter, Sunbeam Minx, Sunbeam Sceptre en Sunbeam Vogue

Chrysler Avenger (advertentie)


Hillman Avenger (advertentie)


Talbot Avenger (advertentie)


Dodge Polara (advertentie)


VW 1500 (foto Wikipedia)


Dodge 1800 (foto Wikipedia)


Tekst en samenstelling: Jan Clevering.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *