Trekka: de auto uit Nieuw-Zeeland

De Trekka is een in Nieuw Zeeland gebouwde auto. Hier te landen zullen er weinig mensen zijn die weten dat er uberhaupt auto’s zijn gemaakt in Nieuw Zeeland, hoewel op een gegeven moment er vele (kleine) assemblagefabrieken actief waren. Dit kwam voornamelijk door hoge importtarieven, die ervoor bedoeld waren om werk te houden of te geven aan Nieuw Zeelanders. In het geval van de Trekka werd een gat in de wetgeving gebruikt, want de Trekka gold als agrarisch voertuig. De Trekka werd gebouwd op een speciaal daarvoor ontwikkeld chassis en werd geleverd met een carrosserie die ietwat leek op die van de Land Rover, maar volledig anders was. Aandrijving kwam van een Skoda Octavia (het model uit 1959). Het voertuig had ook het differentieel van de Octavia, die in onverhard terrein het moeilijk had. Een speciaal ontwikkelde sperdifferentieel maakte een einde aan dit probleem. Het voertuig werd ook geëxporteerd, echter met maar weinig succes. Ondanks dit werden er een kleine 2500 gemaakt tussen 1966 en 1973. Ik was nog nooit in Nieuw Zeeland, maar naar verluidt kun je de Trekka ook vandaag nog zien op boerderijen.

Tekst en foto Jan Clevering.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *