Jan Clevering op bezoek bij de Donkervoort fabriek


Op zaterdag 12 mei was ik (Jan Clevering, red.) bij het veertig jarig bestaan van Donkervoort, zoals in een vorige blog al te zien was. Een interessant deel van dit bezoek was de fabriekstoer die men deed. In mijn geval werd ik rondgeleid door de ontwerper van de huidige Donkertvoort-modellen, Jordi Wiersma.

Ik heb helaas niet veel foto’s, want ik was vergeten een reservebatterij mee te nemen.

Men begon bij het assembleren van het chassis, wat men sinds enkele jaren in Lelystad doet. Voorheen was een Britse leverancier verantwoordelijk. In plaats van te lassen, waardoor net naast de las een zwak punt ontstaat, worden de balken van het chassis min of meer gesoldeerd met een koperlegering, wat op de foto duidelijk te zien is. Dit omdat de Donkervoort een zeer stijve sportwagen is en anders het chassis zou scheuren, net naast de las.

De volgende afdeling die wij bezochten was de afdeling waar het composietmateriaal gemaakt wordt, voor bijvoorbeeld de stoelen, deuren, e.d. Donkervoort denkt er over om meer en meer in composiet uit te voeren, ook bij het chassis. Omdat hiervoor anders een forse autoclaaf voor gebruikt zou moeten worden, heft Donkervoort hiervoor een andere oplossing bedacht, wat men patenteerde. Dit systeem, X-Core, kan in zeer complexe vormen gebruikt worden.

Ten slotte kwamen we in de hal waar de auto geassembleerd wordt. De aandrijving van de huidige Donkervoort-modellen komt van Audi. Maar wie denkt dat de motor uit het krat zo ingebouwd kan worden zit er naast. Bij Audi worden deze motoren in lijn ingebouwd, bij Donkervoort in de lengte. Daarom moeten bepaalde zaken veranderd worden. Ook meent Donkervoort dat de motor lichter kan, en bouwen bijvoorbeeld andere alternators in. Een special versnellingsbak wordt gebruikt, die uit de Verenigde Staten wordt geïmporteerd en ook omgebouwd om de krachten van de motor aan te kunnen.

Tekst en foto’s Jan Clevering.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *