De levens van de 81-27-MB

De Scania 81 werd op 21 april 1976 bijgeschreven in het Nederlandse kentekenregister. De laatste tenaamstelling van de truck vond plaats op 10 november 2008, waarbij de APK al verliep op 7 juni 2006. Bij een eigen gewicht van 6.700 kg is het GVW van de Scania 16.000 kg.

Voormalig eigenaar Jan Coen Geerligs is goed op de hoogte van de geschiedenis van de podiumwagen.

Van 1976 tot en met 1980 was de vrachtwagen in gebruik als RMO melkauto bij Zuivelcoöperatie DOMO in het Drentse Beilen. De opbouw werd verzorgd door Bij de Leij-Polem uit het Friese Lemmer.

Op melktransport.nl staat het volgende te lezen bij deze foto van Albert Brinks: “DOMO reed indertijd ook met deze Scania 81 met Bijdeleij tank. De inhoud was 10.500 liter, en het was een zogenaamde voorlosser, dat wil zeggen dat de melk aan de voorzijde van de tank gelost werd. Deze RMO 27 reed in de omgeving van Bedum, waar deze foto ook gemaakt is. Chauffeur Johannes Krol wist ons te vertellen dat deze RMO later is gekocht door zanger Henk Wijngaard, die de tank eraf heeft gehaald en een bak heeft oplaten zetten.”

In 1980 werd de Scania verkocht aan de populaire zanger Henk Wijngaard, die de podiumopbouw van zijn Mack DM600 “Big Henry” op het chassis liet plaatsten. Het is waarschijnlijk dat deze ombouw plaats heeft gevonden bij De Poel Carrosseriebouw in Emmen. De Mack werd vervolgens verkocht aan Willem Kuiper. Waar de regenboogstrepen, aangebracht door de destijds bekende airbrush kunstenaar Roy Inca (en Elly), op “Big Henry” in een rechte lijn doorliepen op de cabine en de motorkap, werd de cabine van de Scania voorzien van een net iets groter en ander lijnenspel.

Ik (Jaco Terlouw, red) kreeg de Scania 81 twee maal voor mijn lens. De eerste keer fotografeerde ik de truck bij een kleinschalig concert van Henk Wijngaard bij Autosloperij IJsselmonde op 16 april 1983 aan de Bovenstraat in Rotterdam-IJsselmonde.

Scania 81.

Daarna zag ik de truck tijdens een Open Dag van de Koninklijke Luchtmacht. Ik vermoed dat ik de foto maakte op 11 juni 1983 op Vliegbasis Deelen bij Arnhem.

Scania 81

Henk Wijngaard gebruikte de Scania tot 1983. In dat jaar werd de Scania, compleet met podiumopbouw, verkocht aan een kermisexploitant. De gele lak werd overgespoten tot een strakke witte combinatie. Tot 2001 bleef de Scania actief in het kermiswezen.

De foto van Marco Havers is moeilijker te dateren, maar dit is de truck na de periode bij Henk Wijngaard De wit gespoten Scania is in gebruik bij een kermisexploitant.

Scania 81

De volgende eigenaar, vanaf 2001, was Café De Turf in Jubbega, Friesland. De uitbater van het café liet de gele kleur weer terugkomen op de truck, maar zonder de regenboogstrepen.

Toen Alex Miedema de Scania fotografeerde was de truck inmiddels voorzien van GAIK-kentekenplaten. De GAIK kentekenplaten werden afgegeven sinds februari 2000. Vervanging van de oude plaat door een GAIK plaat gebeurde voor of tijdens de jaarlijks verplichte APK keuring. Alex maakte de foto tijdens het Truckstar Festival in juli 2002.

Scania 81

In 2004 vertrok de podiumwagen naar Amsterdam. De nieuwe eigenaar werd Jongerenstichting Amsterdam-Noord. De stichting maakte tot 2008 gebruik van de truck.

J.C. Geerligs Transport uit Schagen (tegenwoordig Oudkarspel) werd de nieuwe eigenaar in 2008. Geerligs wil de podiumwagen restaureren naar de staat zoals deze door Henk Wijngaard ingezet werd.

De Scania 81 bestaat nog. Of de truck nog rijdwaardig is, is twijfelachtig. Met in gedachten dat sommige restauratie projecten ruim tien jaar kunnen duren heb ik toch een sprankje hoop de truck nog eens tijdens een oldtimer evenement tegen te komen.

Edit: naar aanleiding van deze blog wist Gerben Buiter ons te vertellen dat hij inmiddels al weer geruime tijd eigenaar van deze unieke truck is. Hij heeft hem gekocht met de gedachte hem op te knappen, maar komt daar door tijdgebrek niet aan toe. De 81 staat daarom, samen met een donorwagen, te koop. Onderstaande foto’s heeft Gerben bij aankomst, november 2008, en in zijn eigen schuur gemaakt.

Tekst: Jan Coen Geerligs en Jaco Terlouw
Foto’s: Jaco Terlouw, Marco Havers en Alex Miedema

Liefhebber van de ‘levens van’-blogs? Alle vorige en volgende blogs uit deze categorie vind je hier.

3 Comments

  1. Eric 17 augustus 2018 Reply
  2. Aaldert Koster 17 augustus 2020 Reply
  3. Martin Rendering 25 juni 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *