Volvo presenteert een zelfrijdende elektrische oplossing (video)

Volvo Trucks presenteert een nieuwe transportoplossing met zelfrijdende elektrische voertuigen die kunnen bijdragen aan efficiënter, veiliger en schoner vervoer. Het doel op de lange termijn is dat bedrijven die non-stop transportservices nodig hebben over een vast traject kunnen kiezen uit een groter aanbod. Volvo verwacht hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het groeiende chauffeurstekort, milieuproblemen, geluidsoverlast, de toenemende consumptie en snelle groei van e-commerce.

De groeiende wereldbevolking en de toenemende verstedelijking leiden tot aanzienlijke uitdagingen waarbij milieuproblemen als filedruk, vervuiling en geluidsoverlast moeten worden opgelost. Door toenemende consumptie, de snelle groei van e-commerce en het grote tekort aan chauffeurs stijgt de vraag naar efficiënte transportoplossingen.
Volvo onbekend/overig
“Het volledige potentieel van de transportsector is nog niet bereikt. Alles wijst erop dat de wereldwijde behoefte aan transport nog aanzienlijk toeneemt in de komende tien jaar. Als we op een duurzame en efficiënte manier aan deze vraag willen voldoen, moeten we nieuwe oplossingen vinden. Ook moeten we de bestaande infrastructuur beter benutten om een probleemloze goederenstroom te kunnen garanderen. Het transportsysteem dat we ontwikkelen, kan een belangrijke aanvulling zijn op de huidige oplossingen. Ook helpt het om het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen van de maatschappij, transportbedrijven en transportinkopers”, zegt Claes Nilsson, President Volvo Trucks.
Volvo onbekend/overig
De Volvo Trucks-transportoplossing voor de toekomst is bedoeld om te worden ingezet voor hoogfrequente transporten over vaste routes en relatief korte afstanden, grote goederenvolumes en hoge leverprecisie. Typische voorbeelden zijn transporten tussen logistieke hubs, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk.

“Ons systeem kan worden gezien als een uitbreiding op de geavanceerde logistieke oplossingen die nu al in veel sectoren worden toegepast. Omdat onze zelfrijdende voertuigen geen uitstoot of lawaai produceren, kunnen ze op elk moment van de dag of nacht worden ingezet. De oplossing maakt gebruik van de bestaande infrastructuur en laadbakken en trailers. Zo kunnen de kosten worden terugverdiend en is integratie mogelijk met bestaande werkzaamheden”, verklaart Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions.
Volvo onbekend/overig
Volvo’s zelfrijdende truck heeft niet als doel om werkgelegenheid te laten verdwijnen. “Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar bekwame chauffeurs. De handel en de wereldbevolking blijven groeien, dus geldt dat ook voor het goederenvervoer. Onze zelfrijdende en elektrische oplossing kan er in een beperkt segment op korte termijn voor zorgen dat dit nog efficiënter en duurzamer verloopt. Zo dragen wij waar mogelijk ons steentje bij aan een duurzamere wereld”, aldus Wijnand van den Brink, Manager Special Products & Innovation bij Volvo Trucks Nederland.

Hoe werkt het?
De zelfrijdende elektrische voertuigen zijn tijdens het werk verbonden met een cloudservice en een transportcontrolecentrum. De voertuigen zijn uitgerust met geavanceerde systemen voor autonoom rijden. Deze zijn zo ontworpen dat ze hun huidige positie tot op enkele centimeters kunnen bepalen en in detail kunnen controleren en analyseren wat andere weggebruikers doen en daarop zeer nauwkeurig reageren.
Volvo onbekend/overig
Het controlecentrum bewaakt continu de transportvoortgang en controleert nauwkeurig de positie van elk voertuig, de staat van de accu, de inhoud van de lading, onderhoudsvereisten en verschillende parameters. Net als bij een industrieel productieproces worden snelheid en voortgang aangepast om onnodig wachten te voorkomen en de leverprecisie te verhogen. Verspilling in de vorm van buffervoorraden kan zo worden voorkomen. Ook wordt de beschikbaarheid vergroot. Voertuigen die op dezelfde route rijden, werken samen voor een optimale doorstroming.
Volvo onbekend/overig
In de nabije toekomst wordt de transportoplossing van Volvo Trucks in samenwerking met een aantal klanten verder ontwikkeld. Specifieke toepassingen krijgen hierbij voorrang.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *