Toyota Sienta XP80: een opgepompte Yaris


In september 2003 kwam Toyota met de Sienta, de MPV versie van de Vitz. De Toyota Vitz wordt bij ons ook verkocht, onder de modelnaam Yaris. Deze eerste generatie Sienta, met modelcode XP80, was alleen in Japan nieuw te koop. Volgens wikipedia is hij via grijze import ook in Hong Kong, Indonesia en Singapore beland. En schijnbaar ook in Groot-Brittannië, waar ik bijgaand exemplaar in Banbury fotografeerde.

Ondanks dat de Sienta goed werd verkocht, ging hij in november 2010 toch uit productie. Iets waar Toyota een paar maanden later, in mei 2011, al weer op terug kwam. Toen op 9 juli 2015 de tweede generatie Sienta kwam, de XP170, viel het doek voor de XP80 wel echt.

De 110 pk sterke 1,5 liter benzinemotor is normaal gesproken, bij de voorwiel-aangedreven versie, gekoppeld aan een CVT, bekend van DAF. Er is echter ook een uitvoering met aandrijving op alle wielen, deze is uitgerust met een viertraps automatische versnellingsbak. Het ontwerp van Hiroaki Hakamata is 410 cm lang, 169½ cm breed en 167 cm hoog (de AWD versie is een centimeter hoger) bij een wielbasis van 270 centimeter en weegt 1.210 kilo.

De eerste drie jaren rolde de Sienta in Aichi van de band bij Toyota’s Takaoka-fabriek. Vanaf 2006 werd hij bij dochterbedrijf Daihatsu in Ikeda, bij Osaka gebouwd.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *