Het digitaal museum: Twee generaties van de Ford Fiesta


Ford introduceerde de Fiesta in 1976. Inmiddels zijn er meer dan 15 miljoen voertuigen van dit type verkocht en is Ford al met de zevende danwel achtste generatie bezig (verschillende manieren van tellen in verschillende landen).

Boven is een Fiesta van de eerste generatie met een 1.0 liter motor te zien, gebouwd in 1979. Ford kon hiermee een auto aanbieden die niet te duur was terwijl het toch goede rijeigenschappen vertoonde. Met zijn voor de tijd moderne ontwerp en robuuste technologie was de Fiesta vooral bij jongeren nogal populair en de kenmerkende grille zorgde voor een goede stroomlijn. Deze auto is te bewonderen in het Techniek Museum Speyer in Duitsland.

De Fiesta heeft, ondanks dat hij voor de „facelift“ in 1981 gebouwd is, al een grotere bumper met hoeken van plastic. Misschien heeft hij schade gereden en vervolgens een nieuwe bumper gemonteerd? Nobody knows.

De tweede generatie onderscheid zich niet een heleboel van de eerste en telt vanwege de nieuwe afkortingen voor de carrosserievormen, de uitgebreide veranderingen aan het front en de binnenruimte niet als „facelift“. Dit exemplaar is in 1984 gebouwd en heeft een 1.1 liter motor.

Tekst: Hanna Miedema-Laun.
Foto’s: Hanna Miedema-Laun en Alex Miedema.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *