Dakar 2018: The game

We gaan eens iets nieuws proberen. De mensen die mij (Martijn Manrho, red.) al langer kennen weten dat ik een fervent gamer ben, ik game sinds mijn 10de zoiets en het hoort bij mij bij een dag als een boterham met pindakaas met ontbijt.

Waar ik vroeger nog wel eens een uitstapje waagde in shooters ben ik tegenwoordig vooral met race en simulatiegames in de weer (ja, ik heb een kleine 1000 uur in Euro Truck Simulator 2 zitten). Voor de momenten dat ik gezellig beneden wil zijn heb ik een Playstation 4 in de woonkamer staan waar ik graag mijn rondjes in Gran Turismo of Dirt Rally mee mag draaien.

Dus het leek ons logisch om zo vlak voor de Dakar in het echt begint eens te kijken of Dakar 2018 iets is voor de bankracers zoals ik.

En meestal komt de conclusie aan het einde, dit keer niet, de conclusie is namelijk een lastige die telkens terugkomt. De game is namelijk niet bijster goed maar het is de enige in zijn soort.

Als je een Xbox One hebt dan is er Forza en mocht Forza je niet bevallen dan is er Project Cars 2. Die laatste is ook op de PS4 te krijgen en is een leuk alternatief voor Gran Turismo. Hetzelfde gaat op voor de rallygames, ben je geen fan van de WRC games dan kun je je geluk beproeven met de Dirt Serie en mocht je wat meer fan zijn van arcadestijl offroad racen dan kun je terecht bij Gravel of Onrush.

Maar al die alternatieven die zijn er niet voor Dakar 2018, er is geen vergelijkbare game voor de consoles waarbij je met gelicenceerde trucks, motoren en auto’s door de woestijn kunt rijden.

Maar goed dat maakt van Dakar 2018 geen goeie game, de problemen beginnen al bij het hoofdmenu, een deel van de tekst valt buiten het beeld en er is geen mogelijkheid om daar iets aan te doen. Voor de zekerheid de televisie nog even gecheckt of daar iets anders aan kon, maar helaas die kon ook niet helpen.

Nu zijn er grotere problemen dan een de woordjes ntiue, ad game en ew game te raden maar slordig is het wel. Wat wel een probleem is dat hetzelfde probleem zich ook meld in de game zelf en dat er daardoor delen van de interface wegvallen die je de weg moeten wijzen. En dat is in de woestijn best lastig. Toegegeven het kan een probleem bij mij zijn, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt.

Rara, wat staat daar?

Martin en zijn crew maar voor helft aanwezig

Je kunt uiteraard in verschillende game varianten verdwalen, uiteraard kun je de “hele” rally rijden in de carrièremodus, dan is er nog een muliplayer modus waar ik geen idee van heb hoe of wat omdat ik geen verbinding kon maken met de server. En dan is er nog de Explore modus waarin de tutorials staan, je kunt trainen en op zoek kunt gaan naar schatten in de woestijn, en ook dat klinkt als een leuk idee maar dat is het helaas niet, je rijdt een beetje rond in de woestijn en moet dan kijken op je kilometerteller hoever je er nog vanaf bent.

Over die woestijn gesproken, die is vooral geel en bruin af en toe een palmboom en verder gewoon leeg maar vooral lelijk, de game zou een paar jaar geleden best aardig geweest zijn maar nu aan het einde van deze generaties consoles verwacht je gewoon meer, zeker met alle sponsoren, alle truck en automerken en de officiele goedkeuring van de FIA.

En zo kan ik nog wel een tijdje door blijven zeuren over de navigator die heel nodig een kopje kamillethee nodig heeft en alleen maar kan gillen, die dus snel uitgezet, over de modellen die gebruikt zijn voor de auto’s en de bestuurders, over de low res kwaliteit van het dashboard, over het beste camerastandpunt wat na een update verdwenen was, over het geluid van de motoren die meh klinken.

De handling is tweeledig, de auto’s en de motoren rijden alsof je op ijs rijdt, reageren veel te sterk op remmen en zelf de achterwielaangedreven auto’s neigen tot onderstuur en dan onderstuur je zo de lelijke texturen in.

Goed genoeg negatieve dingen, de vrachtwagens rijden namelijk wel lekker, het hobbelt lekker log door de woestijn en reageren lekker op gas en remmen, een beetje zoals ik denk dat een vrachtwagen door de woestijn hobbelt. Dus in de Renault van Martin Brink gestapt en de rally gestart en aangezien we echte mannen zijn kiezen we gelijk voor de lastige optie en daarbij rij je puur op het routeboek wat in beeld is samen met de richting. In het routeboek staan net als in het echt aanwijzingen dingen als achter de palm links en bij een huisje naar rechts. En eerlijk is eerlijk op die manier door de woestijn je weg zoeken is best vermakelijk, alleen snel gaan kun je vergeten…

Blijft de vraag over, moet jij je zuurverdiende geld aan deze game besteden net zoals wij dat gedaan hebben en het antwoord is eigenlijk heel makkelijk, alleen als je die-hard Dakar fan bent en als je de game ergens heel diep, diep, diep afgeprijsd kunt vinden in een of andere sale of de budgetbak bij je favoriete gamewinkel maar wees niet zo dom als wij om de game nu te kopen voor de winkelprijs. Voor dat geld kun je veel en veel leukere racegames kopen.

Dakar 2018 roept maar om 1 ding en dat is Dakar 2019 gemaakt door mensen die wel verstand hebben van racegames.

Dakar 2018 is verkrijgbaar voor PC, Playstation 4 en Xbox One. Niet dat je hem wilt kopen maar toch dan weet je in ieder geval op welke platformen deze game kunt mijden…

Dakar 2018: uitgebracht door Koch Media, ontwikkeld door Big Moon Entertainment. Getest op Playstation 4. Uit eigen portomenee betaald en daar nu al spijt van…

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *