Eerste DAF CF Electric voor Jumbo Supermarkten

DAF Trucks heeft vandaag haar eerste volledig elektrische truck afgeleverd aan de Nederlandse supermarktketen Jumbo. De door DAF en VDL gezamenlijk ontwikkelde CF Electric wordt door Jumbo ingezet voor de bevoorrading van winkels in het zuiden van Nederland. Jumbo directeur Frits van Eerd ontving de sleutels van de DAF CF Electric uit handen van Harry Wolters, president van DAF Trucks en Willem van der Leegte, president-directeur van VDL Groep.
VDL CF Electric
Voor DAF, VDL en Jumbo is de ingebruikname van de DAF CF Electric een mijlpaal. De volledig elektrische truck markeert de start van een serie langlopende veldtests met zowel volledig elektrische als hybride trucks.

Elektrische trucks voor stedelijke gebieden
Harry Wolters: “De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie. Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks de norm worden. Niet vandaag. Niet volgend jaar. Maar wel binnen afzienbare tijd. Ik ben bijzonder trots dat DAF vandaag samen met VDL en Jumbo een intensieve praktijktest begint. Met de data en ervaring die we binnen deze praktijktest verzamelen op het gebied van technologie en operationele inzet, kunnen we het uiteindelijke productiemodel naadloos laten aansluiten op de toekomstige vraag van de markt.”

Volgende stap in verduurzaming
“Door de inzet van deze nieuwe elektrische truck zetten we een volgende stap in het verduurzamen van ons wagenpark”, stelt Frits van Eerd. “We staan middenin de samenleving en willen uiteindelijk 45 procent van onze winkels met elektrische vrachtwagens bevoorraden. Jumbo wil de CO2-uitstoot van haar wagenpark tegen 2020 met 50 procent verminderen ten opzichte van 2008.”

Emissievrij en geluidsarm
Willem van der Leegte van VDL Groep: “Het is geweldig dat drie Brabantse ondernemingen de handen ineen hebben geslagen. Met de presentatie van vandaag lopen Jumbo, DAF en VDL vooruit op de ontwikkelingen van het emissie-vrije transport en het streven naar geluidsreductie. Wij gaan er vanuit dat dat de norm wordt in stedelijke gebieden. Deze DAF CF Electric met VDL E-power is voor transporteurs de juiste oplossing en is een grote stap vooruit op het gebied van de verduurzaming van het goederen- en distributietransport.”

VDL en TNO onderzoeken groen laadstation
De elektrische truck maakt het mogelijk de winkels in een straal van 50 km zonder lokale uitstoot en met minimale geluidsoverlast te bevoorraden. Om de vrachtwagen op te laden, is bij het Jumbo distributiecentrum in Veghel een laadstation geplaatst. V-storage, het gezamenlijke bedrijf van VDL Groep en Scholt Energy Control, onderzoekt in samenwerking met het onderzoeksinstituut TNO of het laadstation met behulp van zonnepanelen van stroom kan worden voorzien.

Over de DAF CF Electric
De DAF CF Electric is een 4×2 trekker, ontwikkeld voor distributieverkeer tot 37 ton in stedelijke gebieden, waar één- of twee-assige trailers de standaard zijn. Het voertuig is gebaseerd op de DAF CF – de ‘International Truck of the Year 2018’ – en maakt voor de volledig elektrische aandrijving gebruik van VDL’s E-Power Technology. Het hart van deze intelligente aandrijflijn bestaat uit een elektromotor van 210 kW, die gevoed wordt door een lithium-ion batterijpakket met een huidige totale capaciteit van 170 kWh. De CF Electric heeft een actieradius van ongeveer 100 kilometer, waardoor hij geschikt is voor het vervoer van hoge volumes binnen de stedelijke distributie. Snelladen van de batterijen kan in 30 minuten. Volledig opladen duurt slechts anderhalf uur.

DAF CF Electric – Technische specificaties
Gewicht trekker: 9.700 kg
Elektromotor: 210 kW
Koppel: 2.000 Nm
Batterijcapaciteit: 170 kW
Actieradius volledig opgeladen voertuig: 100 km
Snelladen batterijen: 30 minuten
Volledig opladen: 1,5 uur

One Response

  1. Jordi van Selm 18 december 2018 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *