Reynolds Boughton RB 44: de Amerikaanse Renault uit Engeland

Reynolds Boughton RB44
De Dodge 50 werd vanaf 1979 door Chrysler Europe in Groot-Brittannië gebouwd. Naast Amerikaans bloed had Dodge-moeder Chrysler in Europa ook diverse bedrijven overgenomen. Denk hierbij aan de Britse Rootes Group (Commer en Karrier), het Spaanse Barreiros en het Franse Talbot. In 1978 had Chrysler geen zin meer om geld in een bodemloze put te gooien en verkocht het haar Europese tak aan Peugeot, die de kleine automodellen onder de naam Talbot verder ging verkopen. In de bedrijfswagen-afdeling had Peugeot echter minder interesse, zodat die vrijwel direct door werd geschoven naar RVI, de bedrijfswagentak van Renault. Zo ziet men in Spanje Renault nog steeds als de opvolger van Barreiros en werd in Engeland de Dodge 50 ineens als Renault 50 verkocht. Ondanks dat die met de Renault Master in eigen huis een geduchte concurrent had, ging de 50 pas in 1993 uit productie.
Reynolds Boughton RB44
De Reynolds Boughton RB44 was een 4×4 versie van de Dodge/Renault 50-serie, vooral verkocht aan het het Britse leger. Niet omdat het zo’n geweldig model was, maar de Land Rover FC was uit productie en concurrerende modellen van Unimog, Steyr en Mowag werden niet in Groot-Brittannië gebouwd. De eerste RB44 kwam in 1989 in dienst bij het MoD (Ministry of Defence), maar de levering ging pas echt los in 1992. Er is een order geplaats van duizend stuks, of die daadwerkelijk gebouwd zijn valt te betwijfelen, het model waar de RB44 op baseerde ging immers in 1993 uit productie. Vanaf 2010 werd de RB44 weer afgevoerd bij het leger, nu is hij voora populair bij Britse kampeerders, zo ook het exemplaar op bijgaande foto’s, die op een camping van de 50e Great Dorset Steam Fair stond.
Reynolds Boughton RB44
DeRB44 weegt leeg 3 ton en kan 2½ ton aan lading en soldaten meenemen. Hij is 603 cm lang, 210 cm breed en 235 cm hoog. De vierliter Perkins 110MT dieselmotor levert 109 pk. De topsnelheid ligt op 109 kilometer per uur, de actieradius is 500 kilometer.
Reynolds Boughton RB44

One Response

  1. Jan Clevering 9 januari 2019 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *