Geen twee maar drie nieuwe Scania R450’s voor Albers

De order voor twee nieuwe Scania R450 4×2 trekkers door Albers Transport uit Landhorst breidde zich plotseling uit naar een derde truck. Dat werd veroorzaakt doordat één van hun bestaande voertuigen tijdens het werk in een graanveld volledig was uitgebrand. Gelukkig kon de Scania-dealer te Nijmegen het bedrijf weer snel uit de brand helpen.

Dat overkwam directeur/eigenaar Martijn Albers vorig jaar. “Wat er precies misgegaan is, weten we niet. Gelukkig raakte er niemand gewond. Maar het was wel de kunst snel een nieuwe truck en oplegger te vinden want het werk moet door. Gelukkig hebben we een goed contact met de Scania-dealer in Nijmegen en die wist naast onze bestaande order toch nog snel een derde truck door de pijplijn te krijgen.” Dat de dealer daarvoor het nodige kunst- en vliegwerk moest verrichten wordt in Landhorst gewaardeerd.
Scania R450 (new)
“Inmiddels zijn alle drie de trucks afgeleverd en kunnen we er weer tegenaan,” meent Albers. Zijn bedrijf zit veelal in de agrarische en aanverwante sector en rijdt met meststoffen, compost en droge en natte diervoeders door heel Nederland en delen van België, Duitsland en Frankrijk. “We werken veel met mesttanktrailers, Walking floor en speciale onderlossers voor het transport van nat diervoeder. Al onze trekkende eenheden zijn uitgerust met hydrauliek en hebben dus een hydrauliekpomp voor de aandrijving van het laad- en lossysteem. Op deze Scania’s is die opgebouwd door Jansen in Oss.”

Bij Albers rijden nu vijf Scania’s. “We hebben om heel uiteenlopende redenen voor het merk gekozen. Ten eerste is het één van de merken waar wij vertrouwen in hebben. Daarnaast heeft Scania het nieuwste model en willen wij als bedrijf toch graag weten wat er in de markt te koop is en hoe dat in onze praktijk uitpakt. Ook past het Scania 450 pk blok goed in de door ons gekozen vermogensbandbreedte. Daarbij horen wij goede berichten over het verbruik van die 450 pk zescilinder SCR-only motor. Brandstof is bij ons heel belangrijk dus daar gaan we zeker op letten.”

Als laatste noemt Martijn Albers nog het feit dat hij een aantal chauffeurs heeft, dat heel graag op een Scania wil rijden. Dat kan dan zeker ook aan de opbouw en uitrusting liggen. Want hoewel Albers niet kiest voor de hoogste cabinevarianten, zijn ze wel gewend om ‘dik’ aangeklede auto’s op de weg te zetten.

“Deels komt dat door ons streven zo licht mogelijke voertuigen te willen hebben voor een optimale payload. Dat bereik je vooral met de inzet van lichtgewicht getrokken materieel. Op de trekker besparen we gewicht door maar één brandstoftank te plaatsen en een set lichtmetalen Alcoa’s te monteren. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen, dat ik dat laatste ook gewoon mooi vind staan.”

Een ander deel van de rijke uitrusting zit in de veiligheid, “Dat vind ik heel belangrijk. Dus specificeer ik retarder, ACC en zwaailampen. De vrijloopretarder van Scania schakelt zichzelf uit wanneer hij niet nodig is, dus dat is ook nog weer zuiniger dan een gewone retarder. In ons werk is een goede verlichting eigenlijk een must. Wij zitten bij nacht en ontij op kleine weggetjes en een foutje is zo gemaakt. Daarom heb ik deze Scania met LED-verlichting, vier vérstralers extra in de grille én zijwaarts gerichte achteruitrijlampen besteld. Ik heb er ook standairco op laten zetten. Dat is natuurlijk deels luxe, maar eigenlijk vind ik het ook een veiligheidsmiddel: een fitte chauffeur is tenslotte een veilige chauffeur. En onze jongens slapen dan wel niet altijd in de auto, in het seizoen komt het zeer geregeld voor. Dat is ook de reden dat we de trucks met een dual battery pakket gekozen hebben. Koel slapen is één, maar de volgende morgen altijd kunnen starten is net zo belangrijk.”

De verdere uitrusting zit in de details. “Uiteraard kiezen we voor een premiumstoel en voor deze auto’s heb ik ook het uitgebreide infotainmentsysteem met DAB+ en navigatie gekozen. En dat hebben we in de luxe variant van het dashboard laten plaatsen. Dat ziet er met zijn zachtere afwerking wel veel beter uit.”

Gemiddeld rijden de trucks van Albers ca. 130.000 km per jaar. “Dat is nog best wel veel gezien de relatief korte afstanden. Daarbij kent ons werk nogal wat seizoensinvloeden. Maar andere onderdelen zoals de aanvoer van diervoeder gaat altijd door. Het voordeel is dat we weinig wachttijden hebben. Dan kun je nog een paar meters maken.“

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *