Het digitaal museum: GMC Astro

GMC Astro
In 1969 werd de GMC Astro, tegelijk met het zustermodel Chevrolet Titan, geïntroduceerd als opvolger van de General Motors COE (Cab Over Engine) modellen. Ze werden gebouwd in de stad Pontiac, in Michigan. De trucks waren er als 4×2 en 6×4. Er was een hele serie motoren leverbaar, te weten de Caterpillar 3406, Cummins N, Cummins K, Detroit Diesel 6-71, Detroit Diesel 8V71, Detroit Diesel 12V71, Detroit Diesel 6V92 en Detroit Diesel 8V92.
GMC Astro
In 1981 eindigde Chevrolet met de verkoop van zware trucks, zodat de Titan kwam te vervallen en de Astro er alleen voor stond. In 1986 nam Volvo, die kort daarvoor White ook al over had genomen, een aandeel van 85% in de zware truck divisie van General Motors. De GMC modellenreeks werd gestopt en vervangen door modellen met White genen, onder de nieuwe merknaam WhiteGMC. Voor de Astro was geen rechtstreekse opvolger, maar toch werd de productie in 1987 gestaakt.
GMC Astro
Het exemplaar op de foto’s in deze blogpost is een GMC Astro 9500 uit 1979. Deze deed eerst dienst bij de AAFES, American Air Force Supplies, en was destijds gestationeerd in Groot-Brittannië. Nu is hij van een sympathieke particulier die er regelmatig shows mee bezoek, zoals in dit bijvoorbeeld de 50th Great Dorset Steam Fair.
GMC Astro

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *