[review] Cobi FSO Polonez Truck


Het Deense Lego deed halverwege de twintigste eeuw een geniale uitvinding: plastic bouwsteentjes die in elkaar klikken. Na enkele decennia verliep het octrooi op deze uitvinding. Lego heeft nog diverse rechtzaken gevoerd om zich op haar merkenrecht te beroepen, maar die werden verloren, zodat sinds 2008 iedereen plastic bouwsteentjes met noppen mag maken. Er zijn, met name in China, merken die Lego één op één kopiëren en tegen een lagere prijs op de markt brengen. Dat is gewoon een naaistreek. Maar er zijn ook bedrijven die het concept van Lego hebben genomen, en hun eigen weg daar in hebben gevonden. Met eigen ontwerpen en eigen stenen. Het Poolse Cobi is één van de fabrikanten uit de laatste categorie.

Onlangs heb ik wat gedaan voor giftdigger.com. Dan kun je een gepeperde factuur sturen, maar bij een webshop vol moois is het natuurlijk veel leuker om dingen met een gesloten portemonnee te regelen. Zo werd er een paar dagen na de deal een FSO Polonez Truck van Cobi bij me thuis bezorgd (dit is dus geen gesponsorde post).

De doos is lekker duidelijk, veel informatie over zowel het origineel als het model in heldere kleuren.

Net als bij Lego zitten er verschillende losse plastic zakjes met onderdelen in de doos. Bij een model met 94 stenen had ik verwacht dat het wel in één zakje zou passen, maar de logistieke processen bij Cobi vragen blijkbaar om deze aanpak. Niet heel plasticsoep-vriendelijk dus, alhoewel dat misschien raar of zelfs een tikje hypocriet is om te zeggen in een review over een plastic model.


De Cobi bouwsteentjes zijn volledig compatible met Lego.

Het instructieboekje is even wennen als je normaal vanuit die van Lego bouwt, maar na plaatje 2 had ik het al in de vingers. Wat een klein nadeel is, is dat de kleuren niet helemaal matchen met de realiteit. Dat is in een set met maar weinig verschillende kleuren zoals deze geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat dat bij grotere sets lastiger is.

Geen simpele Lego kopie, maar erg veel eigen bouwstenen. Een aantal daarvan zijn specifiek voor dit model.

De Poolse stoelen vind ik persoonlijk mooier dan die uit Denemarken.

Halverwege met bouwen.
FSO Polonez Truck
Klaar! De wielen kunnen op twee manieren gemonteerd worden. Met de ring naar buiten, zodat het een speelmodel is wat lekker soepel rolt, of met de ringen naar binnen, zodat hij vast staat en juist niet de vitrinekast of je dressoir af rolt. De vele prints op de stenen en de enkele buitenspiegel zijn dingen die me goed bevallen aan het model.
FSO Polonez Truck
Opvallend veel details voor zo’n klein model, zoals de beweegbare achterklep. De laadbak is makkelijk in één deel af te nemen, wat hem ideaal maakt om te verbouwen. Met een andere laadbak, of door het bakje kippend te maken bijvoorbeeld. Zelf heb ik (na deze foto’s) één kleine aanpassing aan het model gemaakt. Het grijze balkje aan de top van de voorkant van de laadbak is verhuisd naar binnen de cabine. Op die plek staat bij mij nu het schuine blokje met de modelnaam er op.
FSO Polonez Truck
De Cobi bouwsteentjes zijn van een net wat mindere kwaliteit dan Lego, maar dat wordt door veel lagere prijzen goed gecompenseerd. Lego is en blijft de Mercedes onder de bouwstenen, maar met een VW Golf is ook niks mis. Het verschil in prijsniveau is wel groot. Zo kost deze FSO bij Giftdigger €9,99. Een vergelijkbare Lego set, de LEGO City Politiepatrouille Auto (60239) heeft twee steentjes minder maar kost bij bol.com €15,44. Toch ruim anderhalf keer zo duur. En daar waar de Lego modellen in dit formaat vaak niet op een origineel lijken (en als ze dat wel doen zijn ze nog weer duurder in verband met licentie-rechten), hebben de Cobi modellen vaak verrassende voorbeelden. En dan echt niet alleen de ‘Oostblok-barrels’ waar ik zo gek op ben, maar ook bijvoorbeeld volbloed Italiaanse sportwagens en er is een hele serie legermaterieel uit de Tweede Wereldoorlog. Daarin niet alleen evergreens zoals de ‘Jimmy’ maar ook erg veel Duits materieel, wat door andere fabrikanten vaak zorgvuldig wordt vermeden. Op dit moment staat de FSO nog op mijn Oostblok-plank in de vitrinekast, maar ik sluit zeker niet uit dat er een eigen Cobi-plank in komt op het moment dat ik meer modellen heb.


Een aantal van de andere beschikbare modellen uit de Youngtimer reeks.
FSO Polonez TruckIk sluit af met een foto van een FSO Polonez Truck in 1:1, zodat iedereen voor zich zelf kan beoordelen hoe goed de gelijkenis is.

One Response

  1. Jan Clevering 14 maart 2019 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *