Het stedelijke vervoer naar de NXT level – een nieuw concept van Scania

Welkom bij de toekomst die NXT heet! Scania’s nieuwe elektrische zelfrijdende conceptvoertuig voor de stad is ontworpen met de flexibiliteit om forenzen ’s ochtends en ’s avonds naar hun werk en weer naar huis te brengen, overdag goederen rond te brengen en ’s nachts afval op te halen.

Met lef en gevoel voor innovatie hebben de ingenieurs van Scania het DNA van het bedrijf – het modulaire systeem – naar een hoger niveau gebracht, door een conceptvoertuig te ontwikkelen dat kan worden getransformeerd voor verschillende stedelijke uitdagingen.
Scania NXT
Talloze steden zoeken naar veranderingen voor het stedelijke vervoer, gedreven door de noodzaak van lagere uitstoot en minder files. De technologische en infrastructurele vooruitgang in elektrische en autonome voertuigen zal voor steden belangrijk zijn om het overstappen naar een duurzaam vervoersysteem mogelijk te maken.

“NXT is een toekomstvisie op het vervoer in steden. Een aantal van deze technologieën is nog niet volledig ontwikkeld, maar voor ons is het belangrijk om een conceptvoertuig te bouwen zodat we zichtbaar en technisch gezien ideeën kunnen tonen over wat er binnen het bereik ligt”, aldus Scania’s President en CEO Henrik Henriksson. “NXT is ontworpen voor 2030 en daarna, en bevat verschillende geavanceerde functies die nu al beschikbaar zijn.”

In NXT kunnen de voor- en achteraandrijfmodules worden aangebracht op de carrosserie van een bus, een distributievrachtwagen of een vuilniswagen. De busmodule van dit innovatieve conceptvoertuig wordt getoond op de UITP Global Public Transport Summit in Stockholm van 10 tot 12 juni.

Delen en meer flexibiliteit
Om een werkelijke verandering in het ecosysteem van ons vervoer te bereiken, spelen voertuigen een belangrijk onderdeel. Maar dat is niet het enige. Een aanzienlijke ontwikkeling van de infrastructuur is vereist om zowel elektrische als autonome voertuigen te kunnen laten rijden. En daarnaast moet de continue stroom van mensen en goederen in steden, coherent aangepakt worden en niet afzonderlijk van elkaar.

Het commercieel vervoer vormt op vele manieren de hartslag van een stad. Hiermee gaan we naar het werk of school. Hiermee wordt voedsel bij winkels en restaurants gebracht, geneesmiddelen aan ziekenhuizen geleverd en afval opgehaald en ingezameld. Momenteel zijn deze stromen in onze steden verre van geoptimaliseerd: goederen worden geleverd tijdens de ochtendspits, precies wanneer de meeste mensen onderweg zijn. En commercieel vervoer wordt ’s nachts, wanneer de meeste mensen slapen, grotendeels tegengehouden in stadscentra.

Henriksson: “Bij Scania kunnen we het gehele vervoersysteem voor steden niet opnieuw ontwerpen. Wat we wel kunnen doen, is een verandering teweegbrengen en dat is het idee achter NXT: op een andere en duurzame manier nadenken over vervoer en voertuigen.”

Openbaar vervoer was er altijd al om gedeeld te worden. En dat moet nu naar een hoger niveau worden gebracht. Met een hogere mate van automatisering is het eenvoudiger om meer flexibiliteit in het openbaar vervoer te introduceren.

Scania NXT
“Dit is iets nieuws en iets heel anders. Ook al zijn flexibele ontwerpen en uit modules bestaande eenheden de kern van Scania”, zegt Robert Sjödin, NXT Project Manager.

De acht meter lange busmodule wordt gebouwd als één samengestelde eenheid, waardoor het gewicht aanzienlijk wordt verminderd. De cilindervormige batterijen worden onder de vloer geplaatst, waardoor anders niet gebruikte ruimte wordt benut en er een betere gewichtsverdeling ontstaat. Met een laag voertuiggewicht van minder dan acht ton wordt het bereik met de huidige batterijen op 245 kilometer geschat.

“Gestage maar continue verbetering is het kenmerk van Scania”, zegt Sjödin. “We nemen nu een gigantische stap vooruit. Dit voertuig zal tastbare gegevens van onschatbare waarde leveren voor onze voortdurende ontwikkeling van autonome voertuigen.”

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *