Breadvan Hommage krijgt tailormade KONI-dempers

Niels van Roij Design en KONI hebben elkaar gevonden voor de creatie van het nieuwste project van het designhuis: de Breadvan Hommage. KONI gaat de exclusieve one-off Breadvan Hommage voorzien van een set speciaal voor dit project ontwikkelde, instelbare dempers mét historische Formule 1-technologie. KONI geeft hiermee een passend vervolg aan de ontwikkeling van schokdempers voor tal van modellen en Formule 1-auto’s uit de rijke historie van het Italiaanse merk met het steigerende raspaard.

De Breadvan Hommage is het nieuwste project van de vermaarde Nederlandse coachbuilder Niels van Roij Design. Eerder tekende de designer al voor stijlvolle creaties als de Tesla Model S gebaseerde Shooting Brake en Adventum Coupé. Vorig jaar startte de Nederlander vanuit zijn designstudio in Londen met de Breadvan Hommage een compleet nieuw, custom built project, op basis van een Ferrari 550 Maranello. Het designhuis brengt met dit nieuwste project een ode aan de bijzondere Breadvan uit 1962. Deze eveneens unieke one-off uit 1961 is nu nog steeds te bewonderen op uiteenlopende internationale classic shows en circuits.

Hofleverancier
De oorspronkelijke Breadvan kreeg in 1962 speciaal ontwikkelde KONI-dempers aangemeten. KONI, opgericht in 1857 en de uitvinder van de afstelbare hydraulische schokdemper, was in die tijd hofleverancier van Ferrari, een samenwerking die onder andere resulteerde in KONI’s eerste stappen in de Formule 1. De Italiaanse sportwagenfabrikant was het eerste team in de Formule 1 dat in 1958 gebruikmaakte van KONI-schokdempers. Ook vele productiemodellen werden in het verleden voorzien van KONI’s en groeiden door de jaren heen uit tot kostbare verzamelobjecten.

“Vele races en 16 wereldtitels in de Formule 1 later staan we aan het begin van de samenwerking met Niels van Roij Design. De Breadvan Hommage is een nieuwe interpretatie van een icoon en voor KONI een mooie gelegenheid om geavanceerde techniek in te zetten als eerbetoon aan deze succesvolle racewagen,” zegt Frank Biesheuvel van KONI.

F1-technologie
Speciaal voor de one-off Breadvan Hommage heeft KONI exclusieve one-off dempers ontwikkeld, gebaseerd op de dempertechnologie die in de basis gebruikt is in vele kampioenschappen, waaronder de Formule 1 en Can-Am. Deze 8211-serie dempers zijn gebaseerd op een Twin-Tube hydraulische schokdemper, met de mogelijkheid om de dempingskracht zowel in compressieslag als in uitgaande slag onafhankelijk van elkaar over een zeer breed gebied in te stellen, terwijl de dempers gemonteerd op de auto zitten. Daardoor kan altijd de perfecte setting gekozen worden, voor uiteenlopende omstandigheden en voorkeuren van de berijder.

De KONI 8211-serie dempers zijn onderhoudsvriendelijk, geheel demonteerbaar en kunnen na onderhoud/modificatie weer opgebouwd en gemonteerd worden. De set dempers voor de Breadvan Hommage wordt door KONI overigens exclusief voor dit project geproduceerd en komt niet beschikbaar voor verkoop.

Breadvan Hommage
Het Breadvan Hommage coachbuilding project van Niels van Roij Design kreeg vorig jaar gestalte na een speciaal verzoek van een groot liefhebber van de oorspronkelijke Breadvan. Die benaderde het Londense designhuis met de opdracht om een hedendaagse interpretatie te ontwerpen. Met de vrijheid om een compleet nieuw exterieur- én interieurdesign te creëren. In de essentie uiteraard trouw blijvend aan het beroemde origineel.

Als basis voor de Breadvan Hommage fungeert een 550 Maranello, een meer dan logische keuze volgens Niels van Roij. “Deze sportwagen – een icoon uit de jaren ’90 – was na 23 jaar de eerste auto van het Italiaanse merk die op dezelfde wijze was ontworpen als de oorspronkelijke Breadvan basisauto uit zijn tijd: met een grote V12 voorin én een handgeschakelde versnellingsbak. Die combinatie biedt ons de mogelijkheid om onze interpretatie van de legendarische Breadvan te baseren op een auto met hetzelfde, herkenbare DNA.”

Met uitzondering van de voorruit, die gelijk is aan de basisauto, wordt elk carrosseriedeel tot in detail custom built voor de Breadvan Hommage ontworpen en met de hand vervaardigd uit aluminium.

Elke vrijdag onthult Niels van Roij Design via de Breadvan_updates op social media meer details van het Breadvan Hommage-project. Daarmee biedt Niels van Roij een uniek kijkje in de wereld van autodesign en coachbuilding.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *