[videos] pimp my truck India-style

Het was de opvallendste toeter die ik ooit had gehoord. En ook de meest versierde cabine. Nee, in India geen naambordjes en een gordijntje voor de raampjes met hier en daar wat lichtjes. In India gaat het allemaal net iets verder. En luider.

Afgelopen winter vertrok ik (Astrid Heuker, red.) voor enkele maanden naar dit aparte Zuid-Aziatische land. Helemaal voorbereid verwachtte ik loslopende koeien (check), vuilnis en viezigheid (check) en drukte (dubbelcheck!) maar ik had niks gelezen over gepimpte vrachtwagens.

Toch is dat wat ik kreeg. Van de kapotte wegen nabij de Himalaya tot aan de barstende straten van Mumbai – ik ontkwam er niet aan. Nu ben ik geen liefhebber van vierwielers, maar als ik weer eens slaperig achterin de bus zat, constant mijn hoofd stotend door de enorme gaten in de weg, kon een passerende truck bij mij soms nog een halve glimlach opwekken.

Daarvoor hoefde ik ze niet eens te zien. Zelfs middenin de nacht met de gordijnen dicht (ja, nog steeds in de bus) wist ik meteen dat er weer een vrachtwagen langs wilde, ofwel, zich erlangs dwong. Ik weet zeker dat men in India eigen toeters op hun trucks zet. De verschillende varianten en gekke melodietjes zijn te bizar om standaard op een wagen te zitten. Hier is een eigen voorbeeld en voor de volledigheid heb ik ook een voorbeeld van YouTube getrokken (deze toeters bestaan echt, geloof me):

Zoals je nu waarschijnlijk meteen opvalt, zijn de vrachtauto’s enorm kleurrijk in India en helemaal naar eigen smaak versierd. Met het voordeel dat er daar iets minder regels zijn of worden nageleefd wat betreft veiligheid. Lekker veel lampjes, slingers en uitsteeksels dus. In delen van India en Sri Lanka zag ik regelmatig trucks met bloemen of een stuk maïs in de grill. Maak me gek.

De binnenkant van cabines doen niet onder voor de buitenkant. Helaas geen foto’s (boeee!), maar ik kan je zeggen dat ieders eigen persoonlijkheid duidelijk naar voren komt, net zoals het hele kleurenspectrum – van plafond tot binnentempeltje.

Overigens geen kekke Scania’s hiero. In India zie je vooral veel Tata. Heel. Veel. Tata. Maar ook wel eens Isuzu en Ashok Leyland. Soms in het rijkere zuiden nog Mahindra en Bharat Benz. Zeldzamer is Volvo.

Om het geheel wat op te leuken heb ik nog wel eigen foto’s van enkele waggies. Zie hieronder:
Ik raad ook aan eens te googlen op Indian Trucks – dan zie je de beste exemplaren. En wil je deze in het echt zien rondrijden?
Veel plezier succes met het verkeer in India!


Astrid in Sri Lanka aan het Tuktukrijden.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *