Het digitaal museum: Eunos Cosmo


In een andere blog uit de digitaal museum reeks was al te lezen dat Eunos van 1989 tot en met 1996 het luxemerk van Mazda was. In Europa is dit merk nooit verkocht, alleen in Groot-Brittannië zie je dit merk zo heel nu en dan via grijze import nog wel eens. Ik dacht eigenlijk dat de Eunos Cosmo uit dit artikel, dat ik in Museum AutoVision fotografeerde, de enige van dit model op het Europese vasteland zou zijn, maar er blijkt een heuse Nederlandse Eunos Cosmo club te zijn. De auto staat overigens met een goede reden in het Duitse museum: hij staat hier in de zaal met de grootste Wankelmotor-tentoonstelling ter wereld.

De Eunos Cosmo had enkele noviteiten aan boord. Het was de eerste auto met met een ingebouwd GPS-systeem bijvoorbeeld. Maar het was ook de eerste in serie gebouwde auto met een 3-schijven Wankelmotor. Deze drie keer 654 cc leverden 300 pk. Bij serieproductie moet je je niet teveel voorstellen overigens: er zijn slechts 8.875 exemplaren gebouwd, welke allemaal in Japan nieuw verkocht zijn.

De Cosmo werd tussen 1990 en mei 1995 gebouwd. De internationale pers was er destijds heel goed over te spreken, met kwalificaties als “Japanse Jaguar” en “Rotary Masterpiece”. In deze zelfde periode (1991) was Mazda de eerste fabrikant die de 24 uur van Le Mans won, mét een Wankelmotor!

Als je op play drukt kom je direct bij de Eunos in de Wankelmotorzaal in dit filmpje terecht.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *