Het digitaal museum: De Dion-Bouton trucks

De Dion-Bouton onbekend/overig
Georges Bouton en Graaf Albert de Dion bouwden in 1883 hun eerste stoomauto. De eerste auto met verbrandingsmotor van De Dion-Bouton kwam in 1899, een vierzitter. De auto had een achterin geplaatste watergekoelde ééncilindermotor van 402 cc. Ten tijde van de eeuwwisseling was De Dion-Bouton de grootste autofabrikant ter wereld. Er werden in 1900 maar liefst 400 auto’s en 3200 motoren afgeleverd, en in dat jaar werd een fabriek geopend in Brooklyn  (New York) voor de Amerikaanse markt. Zoals zo vele merken, kwam De Dion-Bouton er na de Eerste Wereldoorlog nooit meer echt bovenop. De productie van auto’s ging door tot 1932, De productie van vrachtauto’s tot begin jaren vijftig. En weer verdween een roemrucht merk.

Tekst: Joris Smits
De Dion-Bouton onbekend/overigDe Dion-Bouton onbekend/overigDe Dion-Bouton onbekend/overigDe Dion-Bouton onbekend/overigDe Dion-Bouton onbekend/overig

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *