Het digitaal museum: Zastava Yugo 511


De Zastava Yugo 511, zoals deze hier werd gefotografeerd op een bi-maandelijkse autoshow in Swords, nabij het vliegveld van Dublin in Ierland, was de vijf deurs versie van de door Zastava gemaakte auto met een 1.1 motor. Het was een variant die enkel in voormalig Joegoslavië werd gemaakt op basis van de Fiat 128. Het belangrijkste verschil was de “hatchback” vijfde deur (of, in het geval van de 311, de derde deur), waarvan het ontwerp op de Simca 1100 gebaseerd lijkt te zijn. Aangezien de Zastava al in 1971 werd voorgesteld is het een vroeg voorbeeld van een hatchback die drie jaar voor de Volkswagen Golf werd geïntroduceerd. Bovendien was het een auto volgens het nu bekende recept met een viercilindermotor met een versnellingsbak naast de motor die beide voorwielen aandreef, maar toen nog een exoot was. De auto werd onder verschillende namen tot 2008 aangeboden, toen er bijna 1,1 miljoen exemplaren verkocht werden. Al die tijd behoorde dit model tot de goedkoopste auto’s die men kon kopen. Aan het einde van de rit, kreeg de auto onderdelen van de Fiat Punto (Zastava 10). De auto werd ook enkele jaren verkocht in de Verenigde Staten. Dit exemplaar heeft Engelse platen en zal wellicht toevallig aanwezig geweest zijn.

Tekst en foto’s Jan Clevering.

3 Comments

  1. Roy Kerkhof 16 september 2020 Reply
    • Jan Clevering 16 september 2020 Reply
  2. Jan Clevering 12 juli 2023 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *