Pelucar: het Skoda-busje voor het westen

Een wat verwarrend en zeldzaam geval.

Op het eerste gezicht is dit gewoon een Skoda 1203/TAZ 1500 pick-up.

Maar een Duitse ondernemer, genaamd “Pelusa”, probeerde deze wagens vanaf 1989 in het westen te verkopen, en om marketingtechnische redenen werd hiervoor de naam “Pelucar” gehanteerd, inclusief afwijkende badge.

Lang heeft deze verkoopwijze echter niet geduurd, want zo rond de overgang naar een in meerdere opzichten nieuw decennium, deed de leeftijd van het ontwerp zich wreken. In 1991 eindigde het verhaal van Pelucar.

Als dit model je verder niet bekend voorkomt, kan dat kloppen, want de Skoda 1203 en TAZ 1500 werden eigenlijk enkel voor de toen Tsjechoslowaakse thuismarkt gebouwd.

Foto is trouwens uit de oude doos, genomen bij de OMMMA in 2009. Er is helaas niet zo heel veel informatie te vinden over het bedrijf dat dit gepoogd heeft, aangezien het allemaal nog een beetje in het pre-internet tijdperk plaatsvond.
Pelucar Pelucar
Tekst en foto Ferry Wissink

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *